A Bakony szívétől a Tejút pereméig - a Pannon Csillagda

A kis bakonyi falu neve mára összeforrott a Pannon Csillagdával, bár a bakonybéli háztetők fölé magasodó távcsőkupola még ma is meglehetősen futurisztikus látványt nyújt. A néhány óra alatt, amit itt töltöttem, nemcsak az épületet jártam be, de a végtelen világűr titokzatos zugait is.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Tóth Judit
Pannon Csillagda
2019. április 16.

A kis bakonyi falu neve mára összeforrott a Pannon Csillagdával, bár a bakonybéli háztetők fölé magasodó távcsőkupola még ma is meglehetősen futurisztikus látványt nyújt. A néhány óra alatt, amit itt töltöttem, nemcsak az épületet jártam be, de a végtelen világűr titokzatos zugait is.

Én magam sem értem, hogy telhettek el így az elmúlt évek, hogy nem jártam a Pannon Csillagdában. Ahogy Bakonybél központjában leszállok a buszról, a falu két emblematikus épülete, egyben utazásom két célpontja szinte egyszerre kerül a látóterembe. Előttem a Szent Mauríciusz Monostor templomának tornya, jobbra, a dombok felé induló kis utcában pedig a Pannon Csillagda kupolája magasodik.


Ovisokkal a planetáriumban

 


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában rögtön izgalmas programmal indítom az ismerkedést, a hárskúti ovisokkal együtt én is beülök a planetáriumba, ahol egy bolygókról szóló filmet nézünk meg. Utoljára gyerekkoromban voltam hasonló vetítésen, ahogy akkor is, most is lenyűgözve nézem a 8 méteres átmérőjű kupolára vetített filmet.


A belépőjegy árában egyébként benne van egy planetáriumi vetítés is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság saját filmje, A csillagok birodalma a környék látnivalóitól a távoli csillagokig röpít el bennünket, fantasztikus felvételekkel kísérve. Míg az ovisok a plüssből készült Naprendszerrel ismerkednek, én elindulok a kiállítások felfedezésére.


A kiállításokon Török Péter, a csillagda munkatársa kalauzol, aki nagy lelkesedéssel mesél nem csak a Holdra szállásról, de a csillagda működéséről is. A színvonalas kiállítások a csillagászat történetétől kezdve az Apolló-programon át a Mars-kutatásig, széles spektrumot ölelnek fel. Nem véletlen, hogy a megnyitás óta eltelt 7 évben már több mint 100 ezren jártak itt, közöttük sok visszatérő vendég.

 


Ember a Holdon


A kiállítások az épület négy szintjén várják a látogatókat. Külön kiállítás mesél például a Holdra szállásról. Az 1961 és 72 között megvalósított Apollo-program az emberiség eddigi legnagyobb és legdrágább technológiai vállalkozása volt. Az egész program kulcsa egy olyan hordozórakéta volt, amely képes volt az űrhajósokat és az összes felszerelést a Hold közelébe juttatni. A 110 méter magas, közel 3000 tonnás Saturn V. rakétát alig hat év alatt sikerült kifejleszteni. A rakéta mind a 13 startja sikeres volt, az Apollo-rakéták nagyon gyorsan haladtak, akkora sebességgel, amellyel 12 másodperc alatt lehetne Bakonybélből Budapestre elérni. Így is három napra volt szükségük, hogy elérjék a Holdat.

 


1969. július 21-én lépett először ember a Holdra. Az Apollo-11 sikeres holdat érése után még ötször jártak emberek a Holdon. A kiállításon izgalmas részleteket tudhatunk meg az Apollo-program küldetéseiről. A régi fotók mellett a kiállítótérben láthatunk például egy katapult ülést, amely azért került ide, mert az Apollo-küldetésre jelentkezők mindegyike vadászpilóta volt, de van egy szkafander is, amivel a látogatók szívesen szelfiznek is.


Ember a Marson?

 


Külön termet kapott a Mars is, hisz a Mars-kutatás, a bolygó esetleges kolonizálása sokakat érdeklő téma. Egy táblázat összefoglalja a Föld és a Mars közötti legfontosabb különbségeket, például azt, hogy hány fokon forr a víz. Meglepő, de a földi 100 fokkal szemben a Marson csupán 2 fok a víz forráspontja.
Megtudhatjuk azt is, hogy a Marson található a Naprendszer legmagasabb hegye, az Olympos Mons. A 21 km magas vulkán majdnem háromszor akkora, mint a Föld legmagasabb hegye.

 


Láthatjuk az Opportunity marsjáró makettjét, melynek kis motorjait egy veszprémi cég gyártotta. Tavalyi pedig egy marsi meteorit is bekerült a kiállítás tárgyai közé. De nem ez az egyetlen meteorit a csillagdában.


Ahol a meteoritot meg is lehet simogatni


Ahogy állatparkokban állatsimogató, itt stilszerűen meteoritsimogató van. Egy Északnyugat-Afrikából származó kőmeteoritot lehet nem csak megnézni, de megérinteni is. Van egy vasmeteorit is, egy 22 kg-os darab a 4 milliárd évesre becsült Gibeon-meteoritból.

 

 


A Namíbiából származó vasmeteorit egy kisbolygóból szakadt ki, a 200-300 tonnás meteor darabjai egy 370-185 km-es területen szóródtak szét. 1836-ban itt járt kutatók figyeltek fel a különös kőzetre, az itt élő nama törzs tagjai ugyanis ebből, a különösen ellenálló anyagból készítették fegyvereiket.
Érdekes fotókat is kiállítottak, melyeken hatalmas meteorit becsapódások nyomai láthatók. Ezek egy részét mostanra birtokba vette az ember, ilyen például a hozzánk legközelebb található óriáskráter, a 24 km átmérőjű, bajorországi Ries-medence, amelybe egy egész város települt. A 20 ezer lakosú Nördlingen városában számos olyan épület van, amit meteoritbecsapódás nyomán keletkezett kőzetből építettek fel.


Nappal és rossz időben is lehet nézelődni

 


Természetesen a csillagászattörténet sem maradhat ki, Gallileitől a Hubble-űrteleszkópig, számos érdekességről olvashatunk. A Naprendszer bolygói is bemutatkoznak, és láthatjuk azt a hivatalos tanúsítványt is, mely igazolja, hogy a végtelen világűrben is van egy Bakonybél. Egy kisbolygó, amit a faluról neveztek el. A lépcsőházban és a folyosókon is van mit nézni, itt Ladányi Tamás csodás asztrofotóit állították ki, melyek a Balaton-felvidék ismert látnivalóinál készültek.


2016-ban egy 3D-s mozitermet is megnyitottak, ahol a Mars útikalauz stopposoknak című, saját készítésű filmet vetítik. A marskutatásról, a marsutazás lehetőségeiről szóló filmben szó esik a Holdra szállásról is, és megszólal az a magyar kutató, Pavlics Ferenc is, aki részt vett a holdjárók készítésében. Ez a film nincs benne a belépőjegy árában, a recepción külön kell igényelni.

 


Az épület a jellegzetes eleme a fehér távcsőkupola. Itt kapott helyet az éjszakai nézelődések főszereplője a 40 cm-es tükrös távcső. De nem csak éjszaka lehet innen nézelődni, van ugyanis egy speciális, megfelelő szűrőkkel ellátott távcső is, amivel teljesen biztonságosan lehet a napkitöréseket és a napfoltokat megfigyelni. Ezt a programpontot szintén tartalmazza a belépőjegy ára, már ha az időjárás is engedi.

 


Természetesen egy csillagdában éjszakai programok is vannak. Ennek egyik helyszíne az épület tetején található terasz, ahol csillagos égbolt-túrákat szoktak tartani. Ezt a programot egyébként rossz időben is meg lehet tartani, ilyenkor persze nem a teraszon, hanem a planetáriumban, ahol egy digitális program segítségével tudják megjeleníteni az égboltot.


Az egyik leghangulatosabb eseményt az augusztusi Perseidák meteorraj érkezése idején tartják. Tekintettel arra, hogy népszerű programról van szó, ilyenkor nem a terasz, hanem a közeli focipálya a helyszín, ahol csillagászok szakértő navigálásával mindenki saját pokrócáról tanulmányozhatja a mozgalmas éjszakai égboltot.

 

 

A Pannon Csillagdában annyi a látnivaló és az érdekes program, hogy szinte egy teljes napot el lehet tölteni. De ha már itt van az ember, akkor a bakonybéli monostort és a környékbeli túralehetőségeket sem szabad kihagyni, szóval, ha messziről jövünk, akkor Bakonybélre mindenképpen szánjunk több napot.

 

 

Hasznos információk

Felnőtt belépőjegy: 2300 Ft/fő.
Kedvezményes (diák, nyugdíjas, stb.) belépőjegy: 1900 Ft/fő. - kedvezményre jogosultak
Családi (2 felnőtt + 2 gyermek (14 év alatt)) belépőjegy: 5900 Ft/ család.
Kiegészítő gyermekjegy családi csomag vásárlása esetén: 600 Ft
Film+: 600 Ft.

3 éves korig ingyenes belépés. 


Csoportok számára programok egyedi kérések alapján.

Éjszakai távcsöves bemutatók igény és időjárás függvényében, előzetes egyeztetés alapján.
Esti programok jegyára: 2.700 Ft/fő


Bejelentkezés: +36 88 461 245 vagy +36 20 271 25 19

 

E-mail: info@csillagda.net

 
 

 

 

 


Kapcsolódó cikkek:

Bejártuk a megújult bakonybéli monostort

Feltárulnak a Hold-és a Marskutatás titkai

A bakonyi Gyilkos-tó

Megújult turistaházak a Bakonyban

 

Cikkajánló