A Dunakanyar hajójáratai több kikötőben nem tudnak megállni

A Duna alacsony vízállása miatt a Dunakanyarban közlekedő hajójáratok több településen nem tudnak kikötni, így mielőtt hajózni indulunk, tájékozódjunk a menetrendről.

Szerző:
Turista Magazin
2022. augusztus 18.

A Duna alacsony vízállása miatt a Dunakanyarban közlekedő hajójáratok több településen nem tudnak kikötni, így mielőtt hajózni indulunk, tájékozódjunk a menetrendről.

A Dunakanyarban a hajójáratok egy része közlekedik még, de a folyó alacsony vízállása miatt csak erősen minimalizált programmal.

Az alacsony vízállás miatt a visegrádi körjárat hajója megteszi a kört Zebegényig, megfordul, elhalad Dömös és Nagymaros előtt, de sem a zebegényi, sem a dömösi, sem a nagymarosi kikötőt nem érinti

- tájékoztatja a MAHART Passnave utasait honlapján és a kikötőkben.

A Visegrád-Leányfalu-Tahitótfalu-Visegrád kirándulóhajó további értesítésig nem közlekedik, a Budapest-Vác-Visegrád menetrendszerinti járat pénteken és szombaton újra közlekedik, de Verőcén nem áll meg.

A Duna Nagymarosnál tegnap reggel – 44 cm-en állt. (A vízszint magasságát illetve mélységét a vízrajzi állomás nulla-pontjának, mint viszonyítási pontnak a szintjétől mérik.)

Egészen megdöbbentő, hogy milyen keskeny most a folyó, de a közelmúltban volt már ennél alacsonyabb is a vízállás.

2018. október 16-án Budapesten 71 éves rekord dőlt meg, amikor 49 cm volt a vízállás, ez pedig 2 centivel volt alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint 1947. november 6-án. A fővárosban most 63 cm az aktuális vízállás, és az Erzsébet híd melletti Ínség-szikla is újra kibukkant.

Ha valaki Nagymaroson jár, akkor a Duna-parton, a kompnál álló Maros étterem falán láthat egy vízmércét, amin az elmúlt évtizedek legmagasabb vízállásait jelölték. A rekordmagas vízállás egyébként nem is olyan régen volt, 2013-ban, amikor 751 centiméter magasan állt a Duna.

A dunai hajójáratokkal kapcsolatos aktuális információkat ide kattintva találjátok meg.

Cikkajánló