A füleki vár ágyúbástyája is megújul

Az épület több felújításon is átesik mostanában. Az ágyúbástya új tetőt kap, és jövő nyáron már látogatóközpontként várja az érdeklődőket.

Szerző:
MTI
Fotó:
Gulyás Attila
wikipedia
2018. szeptember 12.

Az épület több felújításon is átesik mostanában. Az ágyúbástya új tetőt kap, és jövő nyáron már látogatóközpontként várja az érdeklődőket.

Tavaly mi is jártunk a Felvidék egyik legérdekesebb várában, ami Budapestről két óra alatt elérhető, mégis viszonylag kevesen látogatják. Azóta több fejlesztést is bejelentettek: júniusban adtunk hírt arról, hogy eredeti állapotába állítják vissza az utolsó, háromszáz éves bástyát, ahol modern információs terminál fogadja majd a látogatókat, akik a várról, a városról és a környék kulturális örökségéről tudhatnak meg többet.

 


A Bebek-torony alatt álló ágyúbástya évtizedek óta szintén romos állapotban van, ennek felújításához most kezdtek hozzá. Biztosítják a megfelelő statikát, az 1970-es években véghezvitt szakszerűtlen beavatkozások miatt a fal egy részét lebontják, és mintegy másfél méterrel magasabbra építik - olvasható az MTI-n. Az eddig fedetlen bástya új tetőt is kap. Ha elkészült, látogatóközpontként funkcionál majd, ahol a turisták a környező várakról tájékozódhatnak.

 

 

A munkákat 52 ezer euróval (16 millió forint) támogatja a szlovák kulturális minisztérium, Fülek városa mintegy háromezer euróval járul hozzá a felújításhoz, a Vármúzeum pedig saját pénzéből finanszírozza a villanyvezeték bekötését és az új téglapadló kiépítését.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Füleki vár, a házakkal körbezárt történelem

Megújul a füleki vár utolsó bástyája

Most kiderül, mennyit tudsz a magyar várakról

A trójainál háromszor nagyobb várra bukkantak Erdélyben

 

Cikkajánló