A fűrészeslábú szöcske és a mézeskalács nyomában - Hétvégi programajánló

Az édesszájúak, a borbarátok, a természet szerelmesei, sőt, még a méhészek is találnak kedvükre való programot ezen a hétvégén. Debrecen utcáit elözönlik a mézeskalácsosok, a zselici égboltot a csillagok, Nagykovácsiból szöcsketúrára indulhatsz, Nagykapornakon pedig a remeték lábnyomába léphetsz.

Szerző:
TM
2015. augusztus 13.

Az édesszájúak, a borbarátok, a természet szerelmesei, sőt, még a méhészek is találnak kedvükre való programot ezen a hétvégén. Debrecen utcáit elözönlik a mézeskalácsosok, a zselici égboltot a csillagok, Nagykovácsiból szöcsketúrára indulhatsz, Nagykapornakon pedig a remeték lábnyomába léphetsz.

1. Csillaglesre hív a zselici égbolt

 

A zselici csillagpark - Fotó: Gulyás Attila

 

Európa egyik legszebb égboltja alatt sétálhatsz és heverészhetsz a fűben, miközben a csillaghullást és a Tejutat is megcsodálhatod. A program kellemes sétával indul, majd a dombtetőn megtelepedve távcsöves előadás következik. Kiegészítésképp érdekességeket tudhatsz meg a fényszennyezésről, és a szakember azt is elárulja, mit tehetsz te azért, hogy a mesterséges világítással minél kevésbé zavard a környezetedet. Ne feledkezz meg a réteges öltözködésről és a rovarok, kullancsok elleni védelemről!

 

Mikor?
2015. augusztus 15. 19.00-23.30
Hol?
Bánya (gyülekező a Panoráma panzió parkolójában)
Bővebb infó: magyarnemzetiparkok.hu/events/event/csillaghullas-a-zselicben

 

2. Kövesd a fűrészeslábú szöcskét!

 

Fotó: Shutterstock

 

Fókuszban Európa legnagyobb rovara a Duna-Ipoly Nemzeti Park programján. Az 5 kilométeres túra Nagykovácsiból indul a Nagy-Szénás tanösvényen, és nagyjából 3 óra izgalmas kikapcsolódást kínál. Útközben a résztvevők megtudhatják, hogyan szaporodik az akár 10 cm-re is megnövő, élénkzöld szöcske, hol él még Magyarországon kívül, és a bátrabbak akár a kezükbe is vehetik a rovart.

 

Mikor?
2015. augusztus 16. 9.00-12.00
Hol?
Nagykovácsi (találkozó a Polgármesteri Hivatal parkolójában)
Bővebb infó: magyarnemzetiparkok.hu/events/event/a-fureszeslabu-szocske-nyomaban

 

3. Bor, Mámor, Bénye

 

Fotó: Shutterstock
 

A hatodik alkalommal életre hívott különleges hangulatú fesztiválnak az erdőbényei borászatok kertjei adnak otthont: itt kóstolhatod meg a legfinomabb borokat és étkeket, s élvezheted a hazai jazz, a népzene és a világzene előadóinak koncertjét. Lesznek kiállítások, író-olvasó találkozók és gyerekprogramok, kézműves-foglalkozások és táncház is - vár a kulturális programkavalkád Tokaj-Hegyalján!

 

Mikor?
2015. augusztus 14-16.
Hol?
Erdőbénye
Bővebb infó: bormamorbenye.hu

 

4. Remeték lábnyomán

 

A Remete-kert - Fotó: zalatermalvolgye.hu
 

A rendhagyó túra a remeték egykori vándorútját követi végig a nagykapornaki apátsági templomtól az erdei kápolnáig. Az 5 kilométeres gyaloglás során olyan érdekességek látványában gyönyörködhetsz, mint a zalai szőlőhegyek, az orchideák, az illír gyertyános-tölgyesek, bükkösök, a Mária-forrás és a Remete-kert. A helyen a nagykapornaki apátság szerzetesei nyugszanak idős fák, tölgyek, platánok árnyékában.

 

Mikor?
2015. augusztus 16. 7:30-9:30
Hol?
Nagykapornak, apátsági templom, belső udvar
Bővebb infó: magyarnemzetiparkok.hu/events/event/remete-zarandokut-nagykapornak

 

5. Végvári vigasságok Egerben

 

Fotó: egrivar.hu

 

A 20. alkalommal megrendezett Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál és Ostrom az 1552-es dicső várvédelem izgalmas pillanatait eleveníti fel. Akár az Egri csillagok lapjain, átélheted a csata hevét és a diadal mámorát - közel 150 katona között. Természetesen nem hiányozhatnak a korhű fegyverek, a vitézi próbák, haditornacsapatok, a felvonulások és a páratlan kézműves-portékák sem. Látogass el a hétvégén Egerbe, és mondd el az esküt Dobó Istvánnal!

 

Mikor?
2015. augusztus 14-16.
Hol?
Egri vár
Bővebb infó: egrivar.hu/vegvarivigassagok

 

6. Hétvége a mézeskalács jegyében

 

Fotó: Shutterstock

 

Debrecenben a 18. század elejétől van jelen a mézeskalácsosság mestersége. A hétvégi rendezvényen azonban nemcsak az édességgel, hanem a méz tradicionális felhasználási lehetőségeivel is megismerkedhetsz, miközben népzenei produkciókat tekinthetsz meg, a kisebbeket pedig népi játszótér és bábszínház szórakoztatja, sőt, kidíszíthetik a saját mézeskalácsukat is.


Mikor?

2015. augusztus 15-16.
Hol?
Debrecen
Bővebb infó: www.programturizmus.hu/ajanlat-debrecen-mezeskalacs-fesztival-mez-termek-bemutato-vasar.html

Cikkajánló