A Gerecse 50 pontőrei - Felfrissülés a vértestolnai elágazásnál

Vadóczné Tesenyi Hedvig, Vadócz Miklós, a Gerecse 50 egyik alapítójának özvegye is a pontőrök csapatát erősíti. Hedvig egy frissítőállomáson várja a túrázókat.

Fotó:
Dabis Balázs Silvius
2014. március 26.

Vadóczné Tesenyi Hedvig, Vadócz Miklós, a Gerecse 50 egyik alapítójának özvegye is a pontőrök csapatát erősíti. Hedvig egy frissítőállomáson várja a túrázókat.

Hogyan fogant meg a Gerecse 50 ötlete?
VTH:
Férjem, Miklós akkoriban a Komárom-Esztergom Megyei Természetbarát Szövetség főtitkára volt, Horváth Zoltán elnökkel közösen mentek az első Kinizsi 100-as túrára. Látták azt, hogy a közel 100 indulóból, milyen kevesen érkeztek be a célba. Férjem kisfia Péter, akkoriban 10 éves volt, nagyon szeretett volna ő is teljesítménytúrázni, de ilyen távolságot nem tudott volna gyermekként teljesíteni. A Gerecse 50 legnagyobb távja sem való gyerekeknek, de Peti és apja addig erősködtek, hogy a következő évben, amikor megrendezték az első Gerecse 50-et Peti megcsinálta az 50 kilométert. Most fog 32. alkalommal indulni, eddig mindegyiken részt vett, mostmár édesapja emlékére is mindig teljesíti az 50 km-es távot.

 

A Gerecse 50 megalkotásán a két alapítón kívül még kik dolgoztak?
VTH:
Garán László útmutatása alapján Dubrovszky Dezső mérte fel az útvonalat. Ennek alapján alakult ki a teljesítménytúra útvonala Gerecsében.

 

 

Középen Vadócz Miklós feleségével balján pedig Horváth Zoltán, a Gerecse 50 másik alapítója

 

Ez azóta változatlan?
VTH:
Igen, ez az útvonal 1982 óta pontosan ugyanaz, mint a kezdetekkor volt. Pár minimális változásra persze szükség volt. Férjem, amíg csak élt, Horváth Zoltánt segítve mindig nagy szervezője, rendezője volt ennek a teljesítménytúrának, azt lehet mondani, hogy a Gerecse 50 napján éjfélkor befejezte az adott évi túra szervezését és másnap hajnalban, mikor felkelt, megkezdte a következő évi előkészítését.

 

Vadócz Miklós mit tett még a Gerecse 50 sikeréért?
VTH:
Ő is tagja volt szakosztályunknak, aranyjelvényes túravezetőként nagyon sokan ismerték, szerették, az ő hívására mindenki megmozdult, így sokakat elcsábított a Gerecse 50-re is.

 

 

Ön melyik állomáson dolgozik?
VTH:
A vértestolnai elágazásnál vagyok. Ez a Bánya-hegy és a Koldússzállás között van félúton. Ez egy frissítőállomás, korábban tejet adtunk itt, de volt hogy zsíroskenyeret készítettünk a túrázóknak. Évről évre nagyon nehéz volt kiszámítani, hogy hányan embert kell etetnünk. Minden évben egy kicsivel többet vettünk, de volt, hogy kevés volt. Emlékszem egyszer elfogyott a hagyma, de néhány túrázó észrevette, hogy a levágott, kidobásra szánt végek ott hevernek az asztalon, hát még azt is elkérték és megették.

 

 

Vértestolnai elágazás

 

Az MTSZ támogatásának köszönhetően, mostmár nemcsak itt frissülhetnek fel a teljesítménytúrázók. Közbenső állomásokon is sok van egyéb meglepetés, müzliszelet, csokoládé, alma is segíti a megfáradt túrázókat.

 

Kapcsolódó anyagaink:

A Gerecse50 hivatalos honlapja
Gerecse50 rovatunk tartalmai

A Gerecse50 pontőrei - A holtpont állomása

A Gerecse50 pontőrei - a borász bányász és a zsíroskenyerek mestere

A Gerecse 50 pontőrei - generációról generációra

XXXIII. „GERECSE 50 DECATHLON” TELJESÍTMÉNYTÚRA - 2014
A Gerecse 50 egyik megalkotója
 

 

 

 

 

Cikkajánló