A gyermekek biztonságos közlekedését támogató munkafüzetet mutattak be

Biztonságos közlekedését támogató munkafüzetet kapnak hamarosan a hazai iskolák 4-5. osztályos tanulói. Ott voltunk a kiadvány bemutatóján.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Magyar Kerékpárosklub
2018. október 15.

Biztonságos közlekedését támogató munkafüzetet kapnak hamarosan a hazai iskolák 4-5. osztályos tanulói. Ott voltunk a kiadvány bemutatóján.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos megbízásából egy Közlekedő kisokos című munkafüzet és hozzá kapcsolódó tanári kézikönyv készült el és jut el a következő hetekben a hazai általános iskolákba november elejéig. A 4-5. osztályos tanulóknak szánt kiadvány összefoglalja és gyakoroltatja a gyalogos, illetve a kerékpáros közlekedés alapvető szabályait, valamint szemléletformáló tanácsokat is ad a tudatos közlekedéshez. A tervek szerint 2019-ben digitális anyagot is fejlesztenek a kiadványhoz.

 

A Közlekedő kisokos és a hozzá kapcsolódó pedagógusoknak szánt kézikönyv, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos megbízásából, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával készült el. A tervek szerint innentől kezdve minden évben megkapják majd a füzetet a 10-12 éves iskolások, így néhány éven belül nem lesz olyan általános iskolás, aki ne találkozott volna a kiadvánnyal

 

„Magyarországon ilyen színvonalú kiadvány ebben a témában még nem készült, több más országban, Németországban, Ausztriában, Franciaországban már használnak hasonlókat az oktatásban. Szeretnék, ha a civilek és a rendőrség bevonásával elkészített anyag bekerülne a Nemzeti Alaptantervbe és kötelező óraszámmal támogatnák a gyermekek biztonságos közlekedésének oktatását” - mondta a füzet bemutatóján Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki szerin, ha „csupán néhány balesettel kevesebb lesz, már megérte kiadni a füzetet”.

 

 A Közlekedő kisokos munkafüzetet Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a szerzők, Abelovszky Tamás (BringaAkadémia) és Berta Tamás (Közlekedéstudományi Intézet), továbbá a közreműködő partnerszervezetek képviselői, Berzai Zsolt (ORFK-OBB), illetve Kürti Gábor (Magyar Kerékpárosklub) társaságában mutatta be

 

Abelovszky Tamás, az egyik szerző, a BringaAkadémia program vezetőjének elmondása szerint már jó egy évtizede azon dolgoznak, hogy a tanárok kezében megfelelő segédeszközök legyenek a közlekedési ismeretek átadásához. A kiadvánnyal azt igyekeznek elérni, hogy a gyermekek ne csupán játéknak éljék meg a kerékpározást, hanem már kisiskolás korban is tudatosan közlekedjenek az utakon. Ebben természetesen nagy felelősségük van a szülőknek és a pedagógusoknak is; ha ezt a könyvet forgatják a gyerekekkel, akkor már sokat tettek a cél érdekében. A kiadvány másik szerzője, Berta Tamás, a Közlekedéstudományi Intézet szakértője a bemutatón elárulta, hogy felméréseik szerint a közlekedési szabályok terén a 11-12 éves korosztály tudásszintje elmarad az elvárttól, ami későbbi, felnőttkori balesetek előszobája is lehet, ezért célozták meg ezt a korosztályt.

 

 Az egyébként technika és életvitel tantárgy keretében tanítandó közlekedési ismereteket a tanároknak évente átlagosan három tanóra alatt kell átvenni a gyerekekkel, többek között ehhez is felhasználható lesz a kiadvány, de természetesen előkerülhet délutáni foglalkozásokon, beépíthető a mindennapos testnevelésbe, vagy éppen az osztályfőnöki órákba

 

A Magyar Kerékpárosklub is dolgozott a füzeten, ők a szemléletformálás szemszögéből közelítették meg a témát. A tanári kézikönyvben egy egész fejezet szól az intermodális közlekedésről, a közlekedési módok variálhatóságáról. „Ha időben elkezdünk foglalkozni a gyermekek közlekedésre nevelésével, akkor idővel felnő egy olyan generáció, akik kulturáltabban tudnak együtt közlekedni.” - mondta a kiadvány bemutatóján Kürti Gábor. A kerékpárosklub elnöke szerint sokan félelemből nem ülnek kerékpárra. A kerékpárosbarát fejlesztések az infrastruktúrában, valamint ez a kiadvány együtt sokat tehetnek a félelem eloszlatása érdekében - tette hozzá.


 

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

 


Ha valaki kedvet kapott a kiadványhoz, le is tudja tölteni pdf formátumban a cikk alatti linkre kattintva.

  

Cikkajánló