A haldoktor vitte a prímet

Az Év Hala közönségszavazásán 6364 voksot adtak le. A nyertes idén lehagyta a természetvédők favoritját és a folyóvizek egyik legnépszerűbb halát is.

Szerző:
MTI
Fotó:
Shutterstock
2016. január 4.

Az Év Hala közönségszavazásán 6364 voksot adtak le. A nyertes idén lehagyta a természetvédők favoritját és a folyóvizek egyik legnépszerűbb halát is.

A Magyar Haltani Társaság december 31-én lezárult szavazásán meggyőző fölénnyel nyert a compó (Tinca tinca). A sekély, növényekben gazdag állóvizek jellegzetes hala 58%-kal győzött. A természetvédők kedvenceként számon tartott, kizárólag a Duna és mellékfolyóinak vízrendszerében előforduló, hazánkban védett, példányonként 10 ezer forint eszmei értékű selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) jelentősen lemaradva, 24 százalékkal, a második lett. A márna (Barbus barbus), amely elsősorban a folyókat kedvelő horgászok táborában népszerű, a várakozásokkal ellentétben csupán a harmadik helyen végzett 18%-kal.

 


A compó sajátos kinézetű, őshonos halfajunk. A háta többnyire feketés, oldala olajzöld vagy óarany színű. Szájszegletében kétoldalt egy-egy aprócska bajszot visel, úszói lekerekítettek. Vaskos törzsét igen apró, erősen rögzülő pikkelyek fedik. Érdekes népi hiedelem is kapcsolódik hozzá, úgy tartják ugyanis, hogy a testét borító síkos nyálkaréteg gyógyító hatású. A sérült halak sebei állítólag gyorsabban gyógyulnak, ha hozzádörgölődznek, emiatt ragadt rá a „haldoktor” elnevezés.


Egykor gazdag állományai éltek a Kárpát-medencében, ám a pangó vizek eltűnésével megritkult a populáció, örvendetes viszont, hogy a Tisza-tó egyes részein gyarapodóban van. A húsa ízletes, főleg Nyugat-Európában értékes áru. Mint kiváló sporthal a horgászok körében is igen kedvelt. A Magyar Haltani Társaság szerint mind halgazdaságilag, mind horgászatilag nagy, ám eddig kiaknázatlan lehetőség rejlik benne.


Az évről évre meghirdetett szavazás célja pedig pontosan az, hogy a nyertes halak kitüntetett figyelmet kapjanak a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben. A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, 2015-ben pedig a kecsege érdemelte ki Az Év Hala címet.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Év végéig még szavazhatsz 2016 halára

Nem orrhosszal lett a kecsege Az Év Hala
Van remény a lápi póc megmentésére
A horgászturizmus Vas megyében is segíti a gazdasági felemelkedést

 

Cikkajánló