A hazai biológiai sokféleség megőrzése a cél

Alaposan átgondolt, helyes irányba mutató szakmai anyagnak tartja a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia tervezetét a Közép-magyarországi Zöld Kör és a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
U.S. Fish and Wildlife Service
Api44
Gulyás Attila
2013. november 5.

Alaposan átgondolt, helyes irányba mutató szakmai anyagnak tartja a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia tervezetét a Közép-magyarországi Zöld Kör és a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A tervezet széles körű vitája már megkezdődött, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és partnerei országos konferenciát szerveztek róla szerdán Budapesten.


A két szervezet rámutat: a stratégia megújítása égető feladat, mert globális, európai és hazai szinten is riasztó mértékben csökken a biológiai sokféleség, súlyos ökológiai, társadalmi és gazdasági következményeket okozva. A biológiai sokféleség csökkenésének megállítása egyre nagyobb kihívás, amire válaszul megújultak a nemzetközi és európai biodiverzitás stratégiák, és ezekkel összhangba kell hozni a magyar stratégiát is.

 


A mostani helyzetben a stratégia legfontosabb aktuális eleme a széles körű tájékoztatás, nevelés kell legyen - hangsúlyozza a közlemény Vida Gábor akadémikust, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tagját idézve.
A Vidékfejlesztési Minisztérium által kidolgozott, a hazai biológiai sokféleség megőrzését és javítását 2020-ig meghatározó biodiverzitás stratégia intézkedései között szerepelnek élőhely- rekonstrukciók, fajvédelmi intézkedések, a tájdiverzitás megőrzését szolgáló intézkedések, a zöld infrastruktúra fejlesztését szolgáló beruházások, a természet közeli gazdálkodási módok terjedését segítő intézkedések, az inváziós fajok visszaszorítását szolgáló beavatkozások, a genetikai erőforrások megőrzését szolgáló intézkedések, illetve a genetikailag módosított szervezetek termesztésének tiltása.

 

Cikkajánló