A Kőszegi-hegységbe került a 4000. geoláda

Jubiláltak a magyar geoládászok. A májusi geoversenyen közösen helyezték ki a 4000. ládát az osztrák határnál, Keresztkút csúcsának közelében.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius - geocaching.hu
Fotó:
Fazekas Zsolt
2015. május 22.

Jubiláltak a magyar geoládászok. A májusi geoversenyen közösen helyezték ki a 4000. ládát az osztrák határnál, Keresztkút csúcsának közelében.

A közel százezer tagot számláló hazai geoládász közösség igazi természetjárókból áll. Sokan közülük úgy váltak turistává, hogy észre sem vették. Hiszen a műholdas navigáció érdekességébe beleszerető "küyümániákusok", vagy a "kincskeresés" izgalmáért rajnongó (örök)gyermekek jelentős része nem koptatta korábban a turistautakat.

 

Keresd meg a 4000. ládát!
Ha autóval érkezel, itt érdemes hagyni a járgányt: N 47° 23,268' E 16° 30,752' , majd a kék kör, a zöld sáv és végül a zöld kereszt jelzéseket követve juthatsz legrövidebb úton a geoládához.

Bár a műszer - jó műholdállás esetén - mindenkit elnavigál a betáplált pontokhoz, a láda rejtekéhez, de előbb-utóbb minden geoládász megismeri a turistajelzéseket, a jó öreg térképeket, a Kéktúrát, vagy a teljesítménytúrákat is. A 2000-es évek elején indult GPS-es játék igazi vérfrissítést hozott a magyar természetjárás történetébe.

 

 

 

 

A láda az első két tucat megtalálás után


Az elmúlt 14 évben a magyar ládászok 16 országban rejtettek el műanyag dobozokat, a legtöbbet persze Magyarország területén. A magyar geocaching leginkább abban különbözik az amerikai változattól, hogy a megtalálás interneten történő bejelentéséhez egy jelszóra is szükség van, amely a geoláda füzetében található. Ebbe a füzetbe a hazai ládászok is belogolnak. egyesek saját pecsétjüket is rányomják a logokra, így az újabb és újabb megtalálók elolvashatják már a rejtekhelynél, hogy kik és mikor jártak előttük az adott ládánál.

A 89 371 regisztrált ládászból 23 225 mutatkozott az utóbbi időkben aktívnak, a közel másfél évtized alatt 1 341 734 alkalommal jegyeztek be megtalálást a geocaching.hu oldalon.

A Keresztkúti Erdei Pihenőhelyen megrendezett XXIX. Geocaching Fesztiválon és Versenyen elrejtett 4000. geoláda egy régi honvédségi lehallgató állomás közelébe került, honnét a vasfüggönyön túli rádióadásokat hallgatták le.

 

Korábban írtuk:
Harc a multi-mátrixban

 

Cikkajánló