A legjobb balatoni bringás túrák egy helyen

Ha valaki kerékpárral fedezné fel legnagyobb tavunk környékét, akkor van egy nagyon jó hírünk: szuper túraútvonalakat és bringák közül válogathatunk ízlésünknek és erőnlétünknek megfelelően. Kedvcsinálónak mutatunk is egy tihanyi körtúrát.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MTSz
2023. szeptember 25.

Ha valaki kerékpárral fedezné fel legnagyobb tavunk környékét, akkor van egy nagyon jó hírünk: szuper túraútvonalakat és bringák közül válogathatunk ízlésünknek és erőnlétünknek megfelelően. Kedvcsinálónak mutatunk is egy tihanyi körtúrát.

A balatoni kerékpározás kapcsán a legtöbb embernek a tókör jut eszébe, pedig a Balaton környékén jobbnál-jobb kerékpáros útvonalakon fedezhetjük fel a környék legszebb helyeit. Ehhez nyúlt segítséget a Balatonbike365 honlap és applikáció, ahol rengeteg különböző nehézségű és hosszúságú túra és szolgáltatás közül válogathatunk.

A BalatonBike365 egyik fő célja, hogy az amúgy is népszerű Balatoni Bringakörút mellett a partközeli és háttértelepülések is bekapcsolódhassanak a kerékpáros vérkeringésbe. Ezért - hosszas igényfelmérő és előkészítő munka után - kijelöltek és kitábláztak a térségben kerékpározható utakat, valamint a tó északi részen kialakítottak egy Magyarországon egyedülálló erdei élményútvonalat is.

Számokban mindez több mint 1000 km összefüggő kerékpáros útvonalat jelent, 70 tematikus túraútvonallal, négy, eszközparkkal kiválóan felszerelt szolgáltató központtal Balatonföldváron, Keszthelyen, Balatonfüreden és Kapolcson.

A túrák között a BalatonBike365 honlapján, illetve az applikációban tudunk válogatni és szűrni az igényeinknek megfelelően, de rengeteg egyéb hasznos információt is megtalálhatunk itt: egyebek mellett a térség összes nyilvános vízvételi lehetőségét, szervizpontját, látnivalóját, de rengeteg szállást és étkezési lehetőségeket is összegyűjtöttek egy jól kereshető felületre.

A Tihanyi-félsziget felfedezése

Kedvcsinálónak bemutatnánk egy általunk is letekert körtúrát, amellyel a Tihanyi-félsziget rejtett zugait fedezzük fel, levendulaültetvényeket, beépítetlen partszakaszt és csodás panorámapontokat érintve.

Ha Tihanyra gondolunk, sokaknak az apátság, az ajándékboltok és a tömeg jut eszébe, pedig Tihany, és főleg a félsziget belseje ennél sokkal többet – de leginkább mást - tud nyújtani. A falu meglepően kis részét foglalja csupán el a félszigetnek, amelynek nagyobb részét erdők, dűlők, szőlők, levendulások és kisebb-nagyobb hegyek, dombok foglalják el. Kevésbé köztudott, de a Tihanyi-félsziget Magyarország első tájvédelmi körzete, ami ma már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, és itt alakították ki az első tanösvényt is az országban.

Az útvonal csak felerészben szilárd burkolatú, de a félsziget belsejében földutakon tekerünk, így ennek megfelelően érdemes kerékpárt választani, de egy strapabíró trekkinggel már könnyedén teljesíthető.

14 km-es útvonalunk nyolcast formáz, azaz két különböző kört írunk le, amelyek egy rövid szakaszon metszik egymást. Először az eldugott kis ékszerdobozt, Sajkodot fedezzük fel a félsziget nyugati felén, majd onnan kanyarodunk rá a terület belső, dűlőutakkal átszőtt részére. Később ízelítőt kapunk az erdei hangulatból, majd a romantikus miliőjű Belső-tó partját fedezzük fel, végül kihasználjuk az épített kerékpárút előnyét is.

A túra részletes leírása, a térkép és az itiner ide kattintva érhető el.

Tippek a túra teljesítéséhez:

  • Ha autóval közlekedünk, a legjobb, ha az ingyenes Őrtorony-kilátó parkolóból indulunk. Abban az esetben viszont, ha vonattal érkezünk, vagy kerékpárunkat Balatonfüreden kölcsönözzük, akkor a parkolóig a balatoni bringakörutat kell követnünk nagyjából 5-6 km-en keresztül.
  • A körtúra során figyeljük a táblákat, és nem tévedhetünk el! A túra útvonalát a lila alapon J betű és a 244-es szám jelzi a Tihanyi-félszigeten.
  • Ha nincsen saját kerékpárunk, vagy ha szeretnénk kipróbálni az e-bike-ot, a balatonfüredi BalatonBike 365 Portnál az év nagy részében kölcsönözhetünk kerékpárt vagy akár vezetett túrát is kérhetünk.
  • Ha túra után van még időnk és energiánk, érdemes a parkolóból felsétálni az Apáti-hegyen álló Őrtorony-kilátóhoz. Csodás körpanoráma vár ránk, és beláthatjuk az előtte letekert útvonalunkat is.
  • Ha szeretnénk kitérőt tenni a tihanyi apátsághoz, ezt akkor célszerű megtenni, amikor (kétszer is) kimegyünk a főútra (Kossuth Lajos utca).
  • Vigyünk magunkkal elegendő folyadékot, mert a félszigeten nincsen vízpótlási lehetőség.
Bringákat is bérelhetsz a BalatonBike365 Portokon

Elektromos és hagyományos kerékpárok, valamint kiegészítők széles választékával várnak a kerékpáros központok: Balatonfüreden, Keszthelyen, Balatonföldváron, Kapolcson. Az online bicikli foglalás is rendkívül egyszerű: először is regisztrálnod kell a balatonbiketour.com oldalon, vagy ha már van regisztrációd, csak be kell jelentkezned. Ezután add meg az átadás és visszavétel helyszínét és időpontját, válaszd ki a kívánt kerékpárt, majd válassz fizetési módot és fizess online. A sikeres megrendelést és fizetést követően egy e-mailben kapod meg a visszaigazolást, melyet mutass be a Porton és már indulhatsz is.

Cikkajánló