A legjobb épület a Galya-kilátó lett a Média Építészeti Díja versenyén

A kortárs magyar építészet legkiválóbb alkotásait díjazta pénteken este az Uránia Nemzeti Filmszínházban az ország vezető nyomtatott és elektronikus médiájának képviselőiből álló zsűri, ahol a Galya-kilátó „Épület” kategóriában az abszolút győztes lett. A 2015 szeptemberében átadott létesítmény a MÉD közönségdíját is elhozta „Épület” kategóriában.  

Szerző:
Lénárt Léni
Fotó:
Bujnovszky Tamás
2015. október 16.

A kortárs magyar építészet legkiválóbb alkotásait díjazta pénteken este az Uránia Nemzeti Filmszínházban az ország vezető nyomtatott és elektronikus médiájának képviselőiből álló zsűri, ahol a Galya-kilátó „Épület” kategóriában az abszolút győztes lett. A 2015 szeptemberében átadott létesítmény a MÉD közönségdíját is elhozta „Épület” kategóriában.  

A Média Építészeti Díjnak (MÉD) két kategóriája van: épületek és tervek. A két kategóriában két díjért lehetett versenyezni. Az egyik elismerést a média képviselői ítélik oda a legizgalmasabb alkotásnak, a másikat a közönség döntötte el szavazás alapján. A szavazás menetét az epiteszforum.hu oldalán itt tekintheted át.

 

<p><a href="https://vimeo.com/142884076">KÉT DÍJAT IS ELHOZOTT A GALYA-KILÁTÓ</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

Az immár 11. alkalommal megrendezett versenyre a médiazsűri elé kerülő legjobb terveket és épületeket egy háromtagú, nemzetközi szakmai előzsűri választotta ki a versenyen indult munkák közül. Az előzsűrizést Indira van't Klooster holland építész és újságíró vezette, amelynek eredményeként 5 terv és 6 épület került a döntőbe a díjra nevezett 84 épület és 60 terv közül. Az előzsűri az értékelés során az építészeti kvalitások mellett vizsgálta a munkák társadalmi és szociális kontextusát és a koncepciót is.
 

Ha kíváncsi vagy a Galya-kilátóra és a tőle néhány száz méterre lévő Galyatető Turistacentrumra, akkor lapozz bele különszámunkba, ahol mindent megtudhatsz a nemrég átadott komplexumról!

 

A döntősök (köztük a Galya-kilátó tervezői, Kovács Csaba vezető építész és Vass-Eysen Áron építész) a rangos gálaest folyamán látványos prezentáció keretében mutatták be alkotásukat a média képviselőiből álló zsűrinek (Balogh Ákos Gergely - Mandiner, Böszörményi-Nagy Gergely - Design Terminál, Devich Márton - una Zrt., Földes András - Index, Kántor Viola - HírTV, Keresztury Tibor - litera.hu, Dr. Komáromi Balázs - azdasági Rádió, Molnár Szilvia - DunaTV, Őrfi József - Magyar Nemzet, Sümegi Noémi - Heti Válasz, Szalai Anna - Népszabadság, Száraz István - vs.hu), akik a nyilvánosság előtt pontoztak, és elmondták a véleményüket az épületről.

 

Kovács Csaba vezető építész kollégájával, Vass-Eysen Áronnal
(Fotó: Lénárt Léni)

 

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott esten egy háromtagú szakmai bírálóbizottság - Bardóczi Sándor tájépítész, Dúll Andrea környezetpszichológus és Martinkó József építészetkritikus - is értékelte a bemutatott alkotásokat.

 

Bardóczi Sándor a Galya-kilátóról elmondta, hogy „az egész épület nagyon él abban a környezetben, amibe a tervezői megálmodták” , illetve kiemelte azt az intelligens humort, amely többek között jellemző az alkotás bivakszállásaira: „WC nincs, de Wi-Fi van.” Martinkó József az épületet védő hálót - amely a fényviszonyok, az időjárás, a látószögek változásától függően látványosan módosul - kedvelte a legjobban, míg Dúll Andrea véleménye szerint a bivakszállások kerek ablakai és hobbitlakokra hajazó ajtói nagyon izgalmasak és inspirálók. A látogatót kíváncsivá teszik. Vajon mi lehet odabenn?


 

A Galya-kilátó vagány bivakszállásai különleges élményt nyújtanak minden túrázónak

(Fotó: Tassy Márk)

 

A médiazsűri elé kerülő 11 épület és terv közül - Lengyel Márton: Ramenka (épület), Nagy Marianna: A befejezetlen Magyar Szentföld-templom (terv), Kovács Péter: Debreceni műteremház (épület), Palotai Dániel: Athenaeum of Philadelphia (terv), Jankovics Tibor: Szent István-kápolna, Badacsonytomaj (épület), Kovács Csaba, Máté Tamás, Vass-Eysen Áron: Bence-hegyi kilátó (terv), Kovács Andor Krisztián, Tamás Anna Mária: Visegrádi városközpont (épület), Németh Roland Dániel: Állatkerti ökoközpont (terv), Szabó Levente: II. világháborús emlékmű a Trefort-kertben (épület), Jobbágy Ágnes: Növénytani kutatóintézet (terv), Kovács Csaba, Vass-Eysen Áron: Galya-kilátó (épület) - a MÉD „Épület” kategória győztese a Galya-kilátó lett. MÉD „Terv” kategóriában Palotai Dániel Athenaeum of Philadelphia könyvtára nyert. 

 

Kovács Csaba vezető építész a díj átvételekor fiatal kollégájával, Vass-Eysen Áronnal
(Fotó: Turós Balázs)

 

A közönségdíjas terv és épület kiválasztása 2 körös szavazással történt. Az első körben az epiteszforum.hu olvasói választották ki a legjobb 7 épületet és tervet az interneten, amelyen a Galya-kilátó fölényes mennyiségű szavazatot gyűjtött. A 2015-ös a MÉD közönségdíját „Épület” kategóriában a Galya-kilátó nyerte, míg az Urániában összegyűlt közönség személyes szavazatai alapján a „Terv” kategória díját Csaba Zita Zarándokszállása kapta.

 

Amit a Galya-kilátóról tudni kell
Kép

A Péter hegyesén álló kilátó eredetileg 17 méter magas tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevéssé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A mintegy 80 millió forintból megvalósult felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került, az egyik a felfelé, a másik a lefelé haladó forgalomnak. A beléptetőkaput elhagyva 162 lépcsőfokot kell leküzdened. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában gyönyörködhetsz.

 

 

Az index.hu-n zajló internetes szavazás győztesei a Kapucinus utcai lakóházat újjáalakító Garaguly Kinga és Hild Csorba Bernadett lettek.


Az est folyamán számos különdíjat is átadtak. A zsűri különdíját az ELTE bölcsészkarának II. világháborús emlékműve, az MM-csoport képzőművészet és építészet határmezsgyéjén mozgó alkotása kapta.

 


A zsűri értékeli az alkotásokat
(Fotó: Turós Balázs)


Az Austrotherm által létrehozott Energiahatékonysági Különdíjat a veszprémi állatkertbe tervezett Elefántház tervezője, Gaschler Gábor vehette át, az Europa Design jóvoltából életre hívott Belsőépítészeti Különdíjat pedig a Szolnoki Agóra tervezői, Álmosdi Árpád és Csendes Mónika kapták.

 

A megmérettetés összesen 1,5 millió forint összdíjazású volt, amelyet értékes nyeremények egészítettek ki. 

 

Kapcsolódó cikkek:
GTC-effektus - Hegyi minimalizmus újracsomagolva

Még több hír a Galya-kilátóról

 

Cikkajánló