A legkülönlegesebb sziklák novemberi számunkban

Kivételes hazai sziklaalakzatokat mutatunk be, erdélyi mesevilágba kalauzolunk el, és eláruljuk, mi mindenről mesélnek a kunhalmok.

 

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila - TM
Maczelka Lászlóné
Lampért Kirill
2016. október 27.

Kivételes hazai sziklaalakzatokat mutatunk be, erdélyi mesevilágba kalauzolunk el, és eláruljuk, mi mindenről mesélnek a kunhalmok.

 

Toplista rovatunkban most összegyűjtöttük a leglátványosabb hazai sziklákat - mint a bükki Barát- és Apáca-sziklák, a Vadálló-kövek a Visegrádi-hegységben vagy a Lyukas-kő a Mátrában -, és az ismertetőt persze egy remek túratippel is megspékeltük.

 


Ebben a hónapban a felsőszölnöki kilátóval ismerkedhetsz meg, amit a MOME elsőéves építészhallgatói hoztak létre, november turistaházának pedig a Somoskői Kirándulóközpontot választottuk, ami modern, letisztult formával és nem mellesleg színtiszta természetélménnyel csábít a Medves-vidékre. Bringára pattannál? Ezúttal a Vértest ajánljuk, ahol várrom, román kori templomrom, egykori külfejtések és szenet szállító kisvasutak nyomai mentén tekerhetsz. Ha kirándulni nemcsak a kaland kedvéért, de esetleg elmélyülési szándékkal is szoktál, biztosan tetszeni fog olvasónk cikke a Pálos 70 teljesítménytúráról.

 


Valószínűleg hallottál már az alföldi kunhalmokról, de talán nem is gondolnád, mennyi érdekesség fűződik hozzájuk - e havi lapszámunkban körbejárjuk a témát, így megtudhatod többek között, hogy hol gyűltek össze a szegedi és vásárhelyi boszorkányok. Barangolunk az Alföldi Kéktúrán is, ezúttal a nyírségi homokbuckák földjén. Az őszi gombák novembertől egészen a tartós fagyok beálltáig uralják az erdőt, most megtudhatod, milyen fajokkal találkozhatsz ebben az időszakban.

 

 
Ha nem csupán országunk határain belül szeretsz kalandozni, jó hírünk van: novemberben kitekintünk Erdélybe és a „világ tetejére”, Nyugat-Tibetbe is ellátogatunk. Zöldhullám rovatunkban a nyestkutyát mutatjuk be, de olvashatsz arról is, hogyan lett invazív faj a vörösfülű ékszerteknős.

 

Keresd a lapot az újságárusoknál, a Mountex és a Tengerszem boltjaiban, vagy válaszd a legkényelmesebb megoldást, és rendeld meg online itt!

 

Cikkajánló