A legszínesebb pinty lesz 2017 madara

Lezárult az internetes szavazás: 2017-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tengelicre fókuszál.

Szerző:
MTI
2016. augusztus 1.

Lezárult az internetes szavazás: 2017-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tengelicre fókuszál.

A házi verébre 2632, az erdei fülesbagolyra 4446, míg a tengelicre 5445 voks érkezett az Év madara közönségszavazásán. Az MME jövőre kiemelten foglalkozik majd a madárral és élőhelyének védelmével, bemutató anyagokat készítenek róla, illetve olyan ajánlásokat, amelyekkel a lakosság, a közterületi zöldfelületeket kezelő állami és önkormányzati szervezetek, cégek segíthetik a fészkelőállomány védelmét, különösen a lakott területeken.

 


Tengeliccel elég gyakran találkozhatunk, sík- és dombvidéken egyaránt előfordul, kertekben, parkokban is költhet. Fészkét fák vagy nagyobb bokrok lombkoronájának szélére építi vékony növényi szálakból; szőrrel és nyárfa termésszőreivel béleli ki. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki. Ha még többet szeretnél tudni róla, kattints ide!

 


Az Év madara programot 1979-ben indította az MME a fajok bemutatására és védelmére, amiben a lakkosság egészének fontos szerepe van.

 

Ha az MME munkájának kulisszatitkaira vagy kíváncsi, lapozd fel augusztusi számunkat!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tengelic - színpompa pintymódra

Te is eldöntheted, melyik faj legyen 2017-ben az év madara

Mi is meglepődtünk a 2016-os év madarán

Cikkajánló