A magyar természetfotózás sikerei 2018-ban

Év végén sokan készítenek leltárt az elmúlt év történéseiből, mi is így teszünk, összeszedtük nektek a magyar természetfotózás idei sikereit, amelyekről nagy örömünkre mi is beszámolhattunk.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
2018. december 29.

Év végén sokan készítenek leltárt az elmúlt év történéseiből, mi is így teszünk, összeszedtük nektek a magyar természetfotózás idei sikereit, amelyekről nagy örömünkre mi is beszámolhattunk.

Februárban osztották ki a WildlifePhoto.com 2017-re meghirdetett versenyének díjait, amin Kércz Tibor kategóriagyőztes lett ezzel a jégmadaras képével.

 

Kércz Tibor: Varázslatos pillanat - „Állatok viselkedése” kategória nyertes fotója

 

Tibor csak néhány éve készít természetfotókat, de már számtalan pályázaton kapott komoly elismerést, például 2017-ben övé lett a világ legviccesebb természetfotója, aminek kapcsán egy kis interjút is készítettünk vele, amit itt olvashattok. Visszatérve a Wildlife Photo pályázatra, bár a Will Burrard-Lucas természetfotós által alapított verseny még nem szerepel azon a nívós listán, amit nemrég szedtünk össze nektek egy nemzetközi természetfotós pályázatokat bemutató cikkünkben, szerintünk érdemes figyelni ezt a most még csak két éve létező versenyt is, mert rengeteg izgalmas képet vonultat fel. A 2017-es díjazottakról szóló cikkünket ide kattintva nézheted meg.

 

Márciusban újabb sikerről számolhattunk be, ki ne ismerné Daróczi Csaba nevét a hazai természetfotózásban, ezúttal ő örülhetett egy kategóriagyőzelemnek a spanyol Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázaton. De nem csak ő, hanem több magyar is sikeresen szerepelt ezen a versenyen, Máté Bence, Tökölyi Csaba, Barbalics Nándor és Szabó Irma képeit is meg tudod nézni ebben az összeállításunkban a többi nemzetközi fotós képe mellett.

 

Barbalics Nándor: Befagyott Balaton (Természetes tájak kategória)

 

Nem lepődtünk meg az idei Varázslatos Magyarország fotópályázatának idei díjkiosztóján, amit március elején tartottak. A majdnem egy évig tartó folyamatos verseny beküldött képei alapján sejteni lehetett, hogy Daróczi Csaba ezúttal is komoly eséllyel indul az győztes címért. És valóban nyert a papírforma, Csaba idén ötödik alkalommal vehette át a pályázat első díját. A díjátadón mi is ott voltunk, erről szóló cikkünkbe rengeteg gyönyörű képet is láthatsz a pályázat anyagából.

 

Gratulál egymásnak a két idei legjobb: a Varázslatos Magyarország 2017 legjobb fotósa Daróczi Csaba (jobbra), és a második helyezett Potyó Imre (balra)

 

A nyarat átugorva ősszel indultak be igazán a fotópályázatok díjkiosztói, szeptemberben rögtön egy hatalmas magyar meglepetésnek örülhettünk, Kércz Tibor abszolút győztes díjat kapott a 14. OASIS Photo Contest pályázaton Sztúpa című fotójáért. Az olasz versenyen is több magyar ért el szép eredményt, Máté Bence és Daróczi Csaba neve már szinte kikerülhetetlen, de Potyó Imre és Szabó Ilona képét is díjazták, erről szóló összeállításunkat ide kattintva olvashatod.

 

Kércz Tibor Sztúpa című abszolút győztes képe mellett a fődíjért járó trófeával a kezében

 

Magyar ürgéket ábrázoló fotó tarolt a spanyol MonthPhoto természetfotós pályázaton, amit Vincze Bálint készített. Bálint két képpel is kategóriagyőztes lett a spanyol versenyen, aminek októberi díjátadóján a szintén jól szereplő Potyó Imrével együtt részt is vett, amiről ide kattintva olvashattok. A pályázaton Máté Bencének több képe is a legjobbak közé jutott, valamint Zsila Sándor is tiszteletdíjban részesült képeiért.

 

Vincze Bálint: Egyél! - Az Emlősök kategória győztes fotója

 

Kicsit elrugaszkodunk a Földtől, ugyanis a fotótechnika fejlődése az utóbbi pár évtizedben odáig fejlődött, hogy ma már külön asztrofotós műfajról beszélhessünk a fényképészet területén. És mondanunk sem kell, a magyarok ezen a területen is a világ élvonalában vannak. Az asztrofotósoknak külön pályázatokat is indítanak, ezek közül a legnívósabb a Greenwichi Királyi Obszervatórium által meghirdetett Insight Investment Astronomy Photographer of the Year. Idén 10. alkalommal osztottak díjakat, Szémár Ferenc Cirkumpoláris című fotója kategóriagyőztes lett, ebben a cikkünkben erről is kérdeztük őt, valamint további magyar asztrofotós, Francsics László és Feltóti Péter díjazott képeit is megnézheted.

 

Szémár Ferenc: Cirkumpoláris - Az Égi tájképek kategória nyertes fotója

 

November elején osztottak díjakat az orosz Arany Teknős természetfotó-pályázat legjobbjainak, és a kilenc kategória közül kettőt magyar nyert meg. Máté Bence nevén már nem is csodálkozunk, Territorial című képével az Állatok viselkedése kategóriában lett a legjobb. A másik győztes Kerekes M. István lett Graphics című képével az Emberek és természet kategóriában. Több második díjjal és dicsérettel térhettek haza a magyarok erről a gáláról is, Tökölyi Csaba, Radisics Milán, Vincze Bálint, Kércz Tibor és Szabó Irma képeit is megnézheted ebben az összeállításunkban.

 

Tökölyi Csaba: The Wait - Az élet harmóniája kategória 2. helyezés

 

Novemberben elején tartották naturArt által kiírt Az Év Természetfotósa Magyarország díjátadóját, amin természetesen mi is ott voltunk. Erről készült cikkünket, és a díjazott képeket ide kattintva nézheted meg. Idén Potyó Imre lett Az Év Természetfotósa, Az Év Természetfotója címnek pedig Nagy Bertold örülhetett, amit Délutáni Pihenő című képéért kapott.

 

Az ifjúsági kategória két legjobbja: Füssi-Nagy Regő (balra) kategóriagyőztes Szárnyalás című képével, Koncz-Bisztricz Tamás (jobbra) 2. helyezett Szem című fotójával

 

Végül egy holland nemzetközi fotópályázatról is beszámoltunk novemberben, a Nature Photographer of The Year versenyben Máté Bence kategóriagyőztes lett ezzel a gyönyörű high-key hangulatú madaras fotójával, de Daróczi Csaba képei is a legjobbak között szerepeltek. Érdemes megnézni ezt az összeállításunkat is, ami a pályázat legjobb fotóit mutatja meg.

 

Máté Bence: Meeting point - Madarak kategória 1. helyezett

 

Gratulálunk a magyar természetfotósoknak ezekért a szép eredményekért! De természetesen a díjak számunkra csak képletesek, az igazi érték az, hogy a fotósok segítségével mi is bepillanthatunk a természet csodálatos világába. Reméljük, jövőre is sok hasonló összeállítással okozhatunk majd örömet olvasóinknak.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egyedülálló kiállításra készül a híres magyar természetfotós, Máté Bence

Gyönyörű fotóalbumot készített Daróczi Csaba a Kiskunságról

Ezek voltak a legkedveltebb fotós összeállításaink 2018-ban

Górcső alá vettük a nemzetközi természetfotó-pályázatokat

Cikkajánló