A mókus és a vadmacska is eltűnhet Nagy-Britanniából

Felmérés készült a vadon élő emlősökről, és az eredmény nem túl szívderítő: minden ötödik fajt kihalás fenyeget Nagy-Britanniában.

Szerző:
MTI
Fotó:
123rf.com
2018. június 14.

Felmérés készült a vadon élő emlősökről, és az eredmény nem túl szívderítő: minden ötödik fajt kihalás fenyeget Nagy-Britanniában.

Az okok között szerepel a klímaváltozás, az élőhely elvesztése, a kártevőirtók és a betegségek - olvasható az emlősök védelmével foglalkozó egyesület (Mammal Society and Natural England) tanulmányában. A kutatók 58 szárazföldi emlősfaj adatait elemezték több mint 1,5 millió biológiai adatfelvétel alapján - írja az MTI. Vizsgálták az egyedszám alakulását, az elterjedtséget, a trendeket és a jövőbeli kilátásokat. A veszélyeztetettség fokának megállapításához a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kritériumait vették alapul.

 


Majd 70 százalékkel csökkent a tüskés sünök és a közönséges kószapockok száma. A vadmacska, a közönséges denevér és a házi patkány a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került. A vörös mókus, a hód, a kószapocok és a szürke hosszúfülű-denevér veszélyeztetett lett, míg a sünt, a mogyorós pelét, az orkney-i pockot, a közönséges késeidenevért és a nyugati piszedenevért sebezhetőnek ítélték. A vidra, a nyuszt, a menyét, a borz, a gímszarvas, az őz és a vaddisznó elterjedtsége és populációja viszont nőtt.

 


Húsz éve nem végeztek ilyen kutatást, az országban pedig közben hatalmas változások mentek végbe: házak, utak, vasutak épületek, és a mezőgazdaság is átalakult. A tanulmány adatai kiindulópontként szolgálhatnak a vadvédelmi intézkedések kidolgozásához.

 

Cikkajánló