Hírek

A nagy kastélypark-átalakulás

Május 29-én megtartották Füzérradványban a Károlyi-kastély park rekonstrukcióját szolgáló projekt nyitórendezvényét.

Szerző:
ÉSZAKERDŐ Zrt.
2014. június 4.

Május 29-én megtartották Füzérradványban a Károlyi-kastély park rekonstrukcióját szolgáló projekt nyitórendezvényét.

A projekt előkészítése 2009 márciusától 2014 januárjáig zajlott, s a számos rekonstrukciós tevékenységet szakmailag olyan előkészítő munkák alapozták meg, mint teljes geodéziai és növénykataszteri felmérés, történeti kutatás, régészeti feltárás, és a tervek engedélyeztetése. A beruházás során megvalósulhat a hajdani Nagy-halastó és a Kis-halastó kiépítése, a zsiliprendszer és támfalak felújítása, továbbá a parkban található források rendbetétele. A zöldterületek ápolása, az idős faegyedek kezelése és metszése, illetve a kastélypark bevezető útja, a Fenyves-allé megújítása mellett sor kerül új kerítésszakaszok, kapuzatok, valamint a sétányok kiépítésére is.

 

img_4454b-kk.jpg

 

„A füzérradványi Károlyi-kastély park térszerkezetének és vízrendszerének rekonstrukciója” című projekt 249 841 530 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül, és a tervek szerint 2015.május 31-ig meg is valósul. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretében valósulhat meg.

 

img_4366bkk.jpg

 

Az ünnepségen Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy kezdeményezték dr. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszternél egy olyan nap kijelölését, melyet országszerte a páratlan növénykincseket felsorakoztató növénykerteknek szentelnek. Az Arborétumok Napjának megtartására május 29-ét javasolják, ami a vegetációs időszak növényfajokban talán leggazdagabb periódusába esik. A rendezvényt követően megtörtént a munkaterület átadása.

A kivitelezési munkák „nyitásaként” - mint szimbolikus alapkőletétel - egy facsemetét ültettek el a kastély belső parkjában, egy kidőlt történeti fa helyére.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Metamorfózis Füzérradványon

Megkezdődött hazánk egyik legszebb történeti kertjének felújítása 

Cikkajánló