A nagy kastélypark-átalakulás

Május 29-én megtartották Füzérradványban a Károlyi-kastély park rekonstrukcióját szolgáló projekt nyitórendezvényét.

Szerző:
ÉSZAKERDŐ Zrt.
2014. június 4.

Május 29-én megtartották Füzérradványban a Károlyi-kastély park rekonstrukcióját szolgáló projekt nyitórendezvényét.

A projekt előkészítése 2009 márciusától 2014 januárjáig zajlott, s a számos rekonstrukciós tevékenységet szakmailag olyan előkészítő munkák alapozták meg, mint teljes geodéziai és növénykataszteri felmérés, történeti kutatás, régészeti feltárás, és a tervek engedélyeztetése. A beruházás során megvalósulhat a hajdani Nagy-halastó és a Kis-halastó kiépítése, a zsiliprendszer és támfalak felújítása, továbbá a parkban található források rendbetétele. A zöldterületek ápolása, az idős faegyedek kezelése és metszése, illetve a kastélypark bevezető útja, a Fenyves-allé megújítása mellett sor kerül új kerítésszakaszok, kapuzatok, valamint a sétányok kiépítésére is.

 

 

„A füzérradványi Károlyi-kastély park térszerkezetének és vízrendszerének rekonstrukciója” című projekt 249 841 530 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül, és a tervek szerint 2015.május 31-ig meg is valósul. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretében valósulhat meg.

 

 

Az ünnepségen Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy kezdeményezték dr. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszternél egy olyan nap kijelölését, melyet országszerte a páratlan növénykincseket felsorakoztató növénykerteknek szentelnek. Az Arborétumok Napjának megtartására május 29-ét javasolják, ami a vegetációs időszak növényfajokban talán leggazdagabb periódusába esik. A rendezvényt követően megtörtént a munkaterület átadása.

A kivitelezési munkák „nyitásaként” - mint szimbolikus alapkőletétel - egy facsemetét ültettek el a kastély belső parkjában, egy kidőlt történeti fa helyére.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Metamorfózis Füzérradványon

Megkezdődött hazánk egyik legszebb történeti kertjének felújítása 

Cikkajánló