A pápai Kékfestő Múzeumban megelevenedik a múlt

A Turista Magazin téli számában városi sétánk helyszíne Pápa volt. A hangulatos kisváros sok-sok érdekes látnivalója közül ezúttal a Kékfestő Múzeumról mesélünk, amit mindenképpen érdemes útba ejteni egy pápai kirándulás során.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
2022. december 13.

A Turista Magazin téli számában városi sétánk helyszíne Pápa volt. A hangulatos kisváros sok-sok érdekes látnivalója közül ezúttal a Kékfestő Múzeumról mesélünk, amit mindenképpen érdemes útba ejteni egy pápai kirándulás során.

A pápai múzeum Közép-Európa egyetlen látogatható és teljes berendezésével fennmaradt kékfestőműhelye. Amikor kinyílik a belvárosban található kis múzeum ajtaja, mintha egy időkapun lépne be az ember. Ha csak sétálgatnánk a kiállítóterekben, megnézegetnénk a régi tárgyakat, a szép kelméket, akkor is remek élményben lenne részünk. A múzeum azonban csak tárlatvezetéssel látogatható, és milyen jó is ez, kalauzunkat Tóth Attila órákon át tudnánk hallgatni, annyi érdekességet tud mesélni a ház és a Kluge család történetéről.

A Kluge család Pápán

A kékfestőkelme a múlt századokban elterjedt anyag volt, nemcsak ruhákat készítettek belőle, de terítőket, ágyneműket is. A kékfestés egy hagyományos textilmintázási és festési módszer, amelynél a minták kék alapon hagyományosan fehér színben jelennek meg.

A kékfestő kifejezés 1770-ben tűnt fel először írásban, de maga a kékfestés a 17. században jelent meg nálunk. A 19. századra már országszerte nagyon sok kis műhely működött.

Pápán a német származású Kluge család több generáción át foglalkozott kelmefestéssel, a család első ismert mestere 1683-ban halt meg.

A magyarországi céget 1783-ban, Sárváron alapította Carl Friedrich Kluge, aki aztán1786-ban áttelepült Pápára. A család egészen 1956-ig foglalkozott kékfestéssel a pápai műhelyben. A kiállítás első termében láthatunk régi fotókat, cégéreket, mintafákat és titkos receptkönyveket is, de itt mutatják be a jelenleg is működő kékfestő műhelyek portékáit is.

Hogyan születik a kékfestő anyag?

A múzeum udvarán keresztül juthatunk át a tényleges műhelybe, ahol a korabeli berendezések segítségével ismerkedhetünk meg a kékfestők munkájával. A fehér vászonból több fázison keresztül születik meg a kékfestő kelme. A fehér anyagra fa- vagy fémformákkal nyomták rá a pácokkal vegyített szigetelőanyagot, a papot, amely száradás után elzárta a mintázott felületet a levegőtől.

A mintázást kezdetben kézzel végezték, később már gépek gyorsították meg a folyamatot. A szép gyűjteményt láthatunk a kézi nyomás során használt mintafákból, de a műhelyben használt régi gépek is megvannak még.

Mintha csak ebédszünetre mentek volna

Nagyon érdekes a laboratórium, ahol régen használt festékeket, vegyszereket láthatunk, és a 16 festőmedencéből álló küpa-szoba, ahol a kelméket festették.

Olyan az egésznek a hangulata, mintha csak ebédszünetre mentek volna ki az itt dolgozók.

A festéshez egy Indiában őshonos növény, az indigócserje leveléből kinyert indigó festéket használták.

A festék oltott mésszel és vasgáliccal összekeverve kerül bele egy két és fél méter mély festőkádba. A megmintázott anyagot fémkeretre akasztva engedték bele a festékfürdőbe.

Minél többször ismételték meg ezt a folyamatot, annál sötétebb árnyalatú lett az anyag. A festést követően egy enyhén savas fürdőben oldották le a mintázáskor rányomott védőréteget, és ekkor bukkant elő a kék alapon fehér minta. Persze mindezt jelen időben is írhattam volna, hisz a kékfestő mesterek ma is hasonlóan dolgoznak.

Lemegyünk a pincébe is, ahol találkozunk Samuval, az utolsó mángorló lóval és az általa meghajtott, a kelme simítására, fényezésére szolgáló hatalmas mángorlószerkezettel.

Felmegyünk a hatalmas szárítópadlásra is, ami most kiállító-és olykor rendezvénytérként működik, ahol Bódy Irén iparművész csodás kékfestő kelméit láthatjuk.

A cikk bármelyik képére kattintva megnyílik galériánk, ahol még több fotót találtok a múzeumról.

Hasznos információk

A Kékfestő Múzeum a téli időszakban előzetes bejelentkezéssel látogatható.

További információt a múzeum oldalán találtok: https://kekfestomuzeum.hu/

Érdemes ellátogatni a múzeum virtuális kiállítására, ahol otthonról barangolhatunk a kiállítóterekben.

A pápai Kékfestő Múzeum meglátogatását összeköthetjük egy pápai városi sétával is. Ehhez a Turista Magazin téli számában adunk tippeket.

A Pápáról készült cikket a Turista Magazin december-januári összevont lapszámában találod, amit az újságárusoknál is meg tudsz venni, de a Turistashopban is megrendelheted ide kattintva. Sőt, akár digitálisan is megveheted itt, ha most azonnal el akarod olvasni. A Turistashopban az egyedi lapszámok mellett kedvezményes Turista Magazin előfizetést is vásárolhatsz, és a Turista Magazin korábbi lapszámai is elérhetőek.

Cikkajánló