A tatai platán lett 2022 fája

A tatai angolkert legjellegzetesebb fája a földfelszínnel párhuzamosan növekedett, „platánhídnak” is nevezik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
evfaja.hu
Forrás:
Ökotárs Alapítvány
2022. október 28.

A tatai angolkert legjellegzetesebb fája a földfelszínnel párhuzamosan növekedett, „platánhídnak” is nevezik.

Mint 2010 óta minden évben, az Ökotárs Alapítvány idén is megszervezte az Év Fája versenyt. A jelöltekre online lehetett szavazni július óta. A szavazás célja, hogy felhívják a figyelmet a környezetünkben élő fákra, a mindennapi életünkben betöltött szerepükre, a természet fontosságára. A versenyre olyan fákat lehet benevezni, amelyek fontos szerepet töltenek be egy adott közösség életében.

Ebben az évben 32 jelölt volt, ebből a zsűri 12 döntős fát választott ki. Szavazni október 1-ig lehetett, és összesen 12606 voks érkezett.

A győztes, a tatai platán 3887 szavazattal nyerte el az első helyet.

Az Év Fája egy speciális faápoló kezelést nyer.

A fa becsült kora 230-250 év. „Valószínűleg nem sokkal ültetése után megdőlt, így a földfelszínnel párhuzamosan növekedett. Kialakításakor a Cseke-tó partja nem volt kikövezve a jelenleg ismert módon, így a közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon, de egyik sem feküdt fel a partfalra ilyen csodával határos módon” – írja róla az Ökotárs Alapítvány. A platánok szerencsére jól alkalmazkodnak. A fa olyan gyökereket növesztett a törzséből, amelyek kitámasztják, így egyfajta hidat képez a Cseke-tó felett.

A Hős Fa címet a Zala megyei Lengyeli-legelő fái nyerték el, amelyek vadkörte- és tölgyfák, a körülöttük lévő gémeskutakkal, forrással és pásztorszoborral együtt a hely jelképei. A különdíjasok a Dánszentmiklós határában álló hársak lettek, amelyek elhanyagolt környezetét korábban egy lelkes helyi csapat tisztította meg. Pihenő- és kirándulóhelyet hoztak itt létre, és faápolót fogadtak a megmentésükre.

Cikkajánló