A tavalyihoz képest nőtt a fehér gólyák száma Baranyában

A felmérők szerint jól alakult az idén a „gólyatermés” Baranya megyében. A megyében 130 településen fészkeltek, és a fehérgólya-párok összesen 460 fiókát neveltek fel.

Szerző:
TM / MME Baranya Megyei Csoportja
Fotó:
Adobe Stock
2020. október 28.

A felmérők szerint jól alakult az idén a „gólyatermés” Baranya megyében. A megyében 130 településen fészkeltek, és a fehérgólya-párok összesen 460 fiókát neveltek fel.

A gólyák tavaszi visszaérkezése idén is jól sikerült. Részben ennek is köszönhető, hogy nőtt a Baranyában fészkelő párok száma – posztolta ki a jó hírt az MME Baranya Megyei Csoportja a Facebook-oldalán.

A teljes megyére kiterjedő nyári felmérés során ezúttal 254 fészket vettek nyilvántartásba a szakemberek. Ezek közül 53 bizonyult lakatlannak, míg 2 fészken csak magányos gólyák tartózkodtak.

Mint írják, a fészkelők száma 12 párral (+6,4%) nőtt a tavalyihoz képest, és a száraz időjárás ellenére a gólyák igen jó költési eredményeket produkáltak. A szülőmadarak összesen 460 fiókát neveltek fel, ami 84,7%-kal több az egy évvel korábbinál. A kirepült fiókák átlagszáma a sikeresen költő párok esetében 2,9 fióka, az összes fészkelőpárra számítva 2,3 fióka volt. A felmérők 11 öreg gólya és 29 fióka pusztulásáról is beszámoltak.

Gólyafészek jelenleg a megye 148 településén található, de gólyák csak 130 településen fészkeltek. A legtöbb gólya Kölkeden (22 pár), Beremenden (10 pár) és Oldon (7 pár) költött – olvasható a beszámolóban.

A fehér gólya (Ciconia ciconia) Magyarországon fokozottan védett faj. Természetvédelmi értéke 100 000 Ft egyedenként.

Nagy termetű gázlómadár, testhossza 95–110 cm, szárnyfesztávolsága 180–218 cm. Étrendjében főleg rovarok, férgek, hüllők, békák szerepelnek, de nem veti meg a kisemlősöket sem, mint például a pockokat. Gyakran gallyfészkekben költ, ugyanakkor jellemző rá, hogy szívesen használ kéményeket, villanyoszlopokat is fészeképítés céljából. A 2-6 db tojáson – amelyeket április első felében rak – mind a tojó, mind a hím átlagosan 33 napig kotlik.

A fiókák július második felében, illetve augusztus elején hagyják el a fészket, és a hónap végéig vonulnak el az országból. A fehér gólya európai állománya néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel.

Az út alatt nagyon fontos tényező a táplálék forrása és az időjárás, ami befolyásolja az út időtartamát, a kiválasztott telelőhelyet és a pihenőhelyet. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni.

Forrás: MME Baranya Megyei Csoportja

Cikkajánló