MTSZ hírek

A tavaszi tisztújításra készül az MTSZ

Február 6-án, szombaton rendkívüli választmányi ülést tartott a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) az OKISZ Inkubátorházban. A rendezvényen bemutatták az MTSZ új igazgatóját.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Turista Magazin
2016. február 9.

Február 6-án, szombaton rendkívüli választmányi ülést tartott a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) az OKISZ Inkubátorházban. A rendezvényen bemutatták az MTSZ új igazgatóját.

A rendezvény a küldöttek regisztrációjával és a mandátumok vizsgálatával kezdődött, ami után Szabó Imre, az esemény megválasztott levezető elnöke megállapította, hogy 55 százalékos a részvételi arány, így határozatképes a választmány. Ezt követően Győri Tamás József, az MTSZ igazgatója köszöntötte a megjelenteket és összefoglalta az elmúlt évek eredményeit, valamint a szövetségben zajló munkafolyamatokat. Ezek közül a legfontosabbak számokban:


5 milliárd forint ( ebből 2,64 EU-s támogatás) áramlott az elmúlt években a természetjárásba
• a szövetség felmérte és felújította az Országos Kékkör (OKK) nyomvonalát, és a fontos regionális turistautakat is, összesen 6770 kilométernyi útvonalat digitalizálva
• az OKK jelzéseinek felújításában összesen 50 MTSZ tagegyesület vett részt amelyek átlagosan 73 kilométernyi szakaszon festettek, a Kékkör jelzésfestésére összesen 27 851 454 forintnyi támogatást fizetett ki a szövetség

• megújultak az OKK pecsételődobozai és a pecsétek grafikái is
• az OKK közelében közel 10 000 táblát, 350 útjelző oszlopot telepítettek
• felépült és 2015 őszén átadták Galyatetőn az új turistacentrumot és megújult a közelében fekvő kilátó, ez utóbbiban már 5000 ezer látogató fordult meg, míg a turistacentrum kihasználtsága (egész évre vetítve) 43 százalékos
• 2015-ben mintegy 5000 Országos Kéktúra igazoló füzetet értékesített a szövetség
• 2010-óta 33 turistaházat újítottak fel és 10 épült újonnan

• az MTSZ eddig összesen 73,5 millió forintott fizetett ki támogatásokra
 

 

Tassy Márk, Thuróczy Lajos és Molnár Angéla

 

A prezentáció végén Győri Tamás József bejelentette, hogy ez volt az utolsó alkalom, amelyen igazgatóként képviselte az MTSZ-t, ugyanis - egy új kihívást elfogadva - külföldön folytatja pályafutását. Győri bejelentette és bemutatta utódját is, Tassy Márkot, aki február 9-től veszi át tőle a tisztséget az MTSZ igazgatói székében.

A hivatalos tájékoztatás után a résztvevők kérdéseket tettek fel, mely során felmerült, hogy mikortól lehet majd igényelni az új kedvezménykártyát, amely - egyebek mellett - 20 százalékos kedvezményt is biztosít a MÁV utazások során. Győri Tamás József elmondása szerint az új kártya igénylése heteken belül elindul, amelyhez egy tájékoztató füzetet is kaptak a választmányi ülés résztvevői.

 

A küldöttek kíváncsiak voltak arra is, hogy mikortól indul újra az aranyjelvényes túravezetői pályázat. Thuróczy Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnöke ennek kapcsán felhívta a tagság figyelmét arra, hogy az MTSZ-en belül tudnak erről a problémáról, de erre a kérdésre, csak a májusi tisztújító választmányi ülés lehet érdemi választ adni.

 

A kérdések után Garancsi István, az MTSZ elnöke megköszönte a tagszervezetek eddigi munkáját, ugyanakkor mindenkit nagyobb aktivitásra bíztatott, hozzanak a megyei képviselők új javaslatokat, ötleteket a májusi tisztújításra. Ennek kapcsán Garancsi megjegyezte, hogy amennyiben tavasszal ismét bizalmat kap az elnöki posztra, újabb négy évre vállalja majd az elnökséget.

 

<p><a href="https://vimeo.com/154433190">AZ MTSZ RENDKÍVÜLI VÁLASZTMÁNYI ÜLÉSE - 2016.02.06.</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

Az esemény végén felszólalt Garadnay Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség képviseletében. Elmondása szerint a szervezetük tervei között szerepel, hogy a megyében felújítják a turistautakat, példaként említve a Rákóczi-túrát. „Szeretnénk segíteni az MTSZ-nek az új táblarendszer ellenőrzésében is, ami 600 oszlop és 2-2500 tábla felülvizsgálatát jelenti a megyénkben négy tájegységre bontva. A célunk az, hogy tavaszra tökéletes állapotok várják a természetjárókat, így állítva jó példát a többi megyei szervezetnek is” - mondta felszólalásában Garadnay. Garancsi István megköszönte a felajánlást és egyben arra bíztatta a többi szervezet képviselőit is, hogy vegyenek részt a közös munkában, és kapcsolódjanak be például a túraútvonalakat ellenőrző és fenntartó ranger hálózatba is.

 

Zárszóként Szabó Imre az esemény levezető elnöke - aki egyben az MTSZ Ellenőrző Testületének elnöke is - felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a szövetség a következő hónapokban a májusi választmányi ülésre készül majd, amely cikluszáró és tisztújító is lesz egyben.

 

<p><a href="https://vimeo.com/152712968">VÁLASZTMÁNYI KALEIDOSZKÓP</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

Cikkajánló