A Vad Szigetköz az otthonodba költözik

Ingyen megnézheted Mosonyi Szabolcs mára már szinte klasszikussá vált, többszörös díjnyertes természetfilmjét, a Vad Szigetközt a NatFilm Hungary Youtube-csatornáján.

Szerző:
Joó Annamária
2022. október 6.

Ingyen megnézheted Mosonyi Szabolcs mára már szinte klasszikussá vált, többszörös díjnyertes természetfilmjét, a Vad Szigetközt a NatFilm Hungary Youtube-csatornáján.

Nem vagyok egy nagy természetfilm-rajongó, bár gyerekkoromban sokat néztem, mostanában inkább a bonyolultabb, történetmesélős, emberi sorsokat bemutató mozikat kedvelem. A Vad Szigetköz – A szárazföldi delta viszont azért érdekes alkotás, mert minden megvan benne, amit egy jó természetfilmtől elvárhat az ember.

Elképesztő képi világ, látványos légi és különleges víz alatti felvételek, szerelmi drámák és akciófilmbe illő jelenetek, mindez gyönyörű természeti, ártéri díszletben.

A történet februárban kezdődik, és egy évet ölel fel. Az évszakok egymásutánjában mutatja be a Szigetköz és a Duna szebbnél szebb arcait. A főszereplők egy hódcsalád tagjai, de a bütykös hattyúk, valamint a kormoránok is jó ismerőseinkké válnak a film során. És jönnek sorban a többiek: halak, madarak, rovarok, emlősök, rágcsálók, melyek együtt és egymásra utalva élik mindennapjaikat az élet nagy körforgásában.

Láthatunk lassított felvételeken hóvirágokat kibújni a földből, gyorsított képkockákon sötéten gyülekező felhőket, búbos vöcsök bosszankodását, szárcsák csatáját, kormoránok fészeképítését. És van benne elmúlás: vaddisznó teteméből lakmározó hollócsapat, éjszaka leple alatt rajzó dunavirágok nász-halál tánca, pusztító tél és árvíz. Ugyanakkor tele van humorral és bájjal. Nedves bundájú, tüneményes hódcsemeték játéka, vízitök levelein imbolygó pelyhes vízityúkcsibék – a cukiságfaktor is kimaxolva.

A dramaturgia végig feszes, egyetlen pillanatra sem enged elkalandozni, a történések fogva tartanak, a képek odatapasztanak a képernyő elé, és ehhez jön még a jól megkomponált zene és a remek narráció, Szersén Gyula mély, megnyugtató, dörmögő hangjával. Nem gondoltam, hogy végig le tud kötni, sőt a székhez szegez 52 percig, de a Vad Szigetköz megtette.

A film teljes hosszában és HD-minőségben elérhető a NatFilm Hungary Youtube-csatornáján:


Cikkajánló