A vénic-szil lett az Év Fája

Idén is három jelölt közül lehetett választani. A szavazást a vénic-szil nyerte, így jövőre ez a faj kerül a fókuszba. Tudj meg többet őshonos fafajunkról.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
Országos Erdészeti Egyesület
2022. november 14.

Idén is három jelölt közül lehetett választani. A szavazást a vénic-szil nyerte, így jövőre ez a faj kerül a fókuszba. Tudj meg többet őshonos fafajunkról.

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. A mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás és ismeretterjesztés. 2013 óta online szavazáson dől el, hogy a kuratórium által megadott három fafaj közül melyik lesz az Év fája. A mozgalom honlapján keresztül (www.azevfaja.hu) bárki leadhatta a szavazatát: idén a kecskefűz (Salix caprea), rezgőnyár (Populus tremula) és a vénic-szil (Ulmus laevis) volt versenyben.

Az online voksolás 2022 október 6-án, az Erdők Hetén vette kezdetét, és csaknem kétezren adták le szavazatukat. Az első helyezett 860 szavazattal a vénic-szil lett, így 2023-ban ez lesz az év fafaja. A második hely a kecskefűzé lett 569 szavazattal, a harmadik helyen – 496 szavazattal – pedig a rezgőnyár végzett.

A vénic-szil (Ulmus laevis)

Elsősorban az árterekhez kötődő szilfajunk, amelynek élettere a folyószabályozások, az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. Elsősorban Kelet-, Délkelet-, Közép- Európa a hazája. Meleg kontinentális, síkvidéki fafaj, a domb- és hegyvidéken ritkán fordul elő. Magyarországon területaránya elenyésző, többek között a Gödöllői-dombság területén él.

Egyéb elnevezései: kocsányos, lobogós, vagy nyolchímű szilfa, szúnyogfa. Őshonos szilfáink közül a szilfavészre legkevésbé érzékeny, ennek ellenére visszaszorulása látványos – olvasható az Országos Erdészeti Egyesület oldalán.

Közepes termetű fa, legfeljebb 25 méter magasra nő meg. Koronájára a szabálytalan alak jellemző. Elliptikus levelei váltakozó állásúak, 7– 13 cm hosszúak, fonákuk enyhén szőrözött. A levélszél kétszeresen, élesen fűrészes. Virágai változó méretű kocsányon csüngenek. Márciusban lombfakadás előtt virágzik. Lependéktermése májusban érik. Őszi lombszíneződése sárgás színezetű.



Cikkajánló