A Vértes zöld útjain

E változatos vidéket keresztül-kasul bebarangoló két különálló, egyenként 30 km hosszú zöld sávjelzésű turistaút a hegység színe-javát tárja elénk.

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Címlapkép: Gulyás Attila - MTSz
2023. május 12.

E változatos vidéket keresztül-kasul bebarangoló két különálló, egyenként 30 km hosszú zöld sávjelzésű turistaút a hegység színe-javát tárja elénk.

A Vértes mintegy 30 km hosszú és 10–15 kilométer széles fennsíkszerű alacsony középhegység, ami egészében nézve egy szelíden hullámzó, 300-400 méter magas dombhátsorozatnak hat. A dolomittömbök által helyenként meredeken tagolt tájat számos eltérő klímájú és növénytársulással bíró völgy szabdalja. Bármerre indulunk ezen a vidéken, még egy rövidebb kirándulás alatt is többször változhat körülöttünk a természeti díszlet, mintha nem is ugyanabban a tájegységben járnánk.

Sokszínűségét a magasabb hegységekre jellemző bükkösök, és a mediterrán tájakat idéző karsztbokorerdők és sziklagyepek váltakozása adja, amit számos helyen panorámás, fehérlő sziklatájak tarkítanak.

Mindehhez hozzájönnek még a különféle ember alkotta értékek: idilli falvak, mesés erdei pihenőhelyek, ódon várak, melyek szintén széles palettán kínálnak látnivalót, egészében pedig pazar túraélményt. Mindezek megismeréséhez megannyi túratematika közül választhatunk, közülük a zöld jelzésű utak követése adja az egyik legátfogóbb képet a Vértes kincseiről.

Az egyik ilyen zöld jelzésű út a hegység északi és déli féltekét köti össze, a Tatabánya külterületén fekvő Rugógyártól indulva egészen Csákvárig vezet. A másik zöld sáv Mórról indul, és Pusztavámon végződik, mintegy 30 km-en keresztül barangolva a Vértes nyugati részét. E két út gyaloglásra csábító látnivalóiról a májusban megjelent Turista Magazinban olvashattok részletesen, amely túraajánlatunkból az is kiderül, melyek azok a zöld ösvényhez közeli értékek, amik vétek lenne kihagyni.

A májusban megjelent Turista Magazint keresd az újságárusoknál, illetve online is megvásárolhatod. Korábbi lapszámainkat itt tudod megrendelni.

Cikkajánló