Hírek

A Yosemite Nemzeti Park a COVID-19-járvány „csalfa” tükrében

„Normális” körülmények között a Yosemite Village roskadozik a hétvégén beözönlő embertömeg súlya alatt, és fuldoklik a közlekedési dugók okozta kipufogóbűzben. Napjainkban csupán a helyben lakók hangját és a szél suhogását lehet hallani.

Szerző:
Joó Annamária
Somogyvári D. György
Fotó:
Adobe Stock
2020. május 20.

„Normális” körülmények között a Yosemite Village roskadozik a hétvégén beözönlő embertömeg súlya alatt, és fuldoklik a közlekedési dugók okozta kipufogóbűzben. Napjainkban csupán a helyben lakók hangját és a szél suhogását lehet hallani.

A nemzeti park márciusi lezárása óta a területén élő emberek visszakapták azt, amiért ideköltöztek, vagy ami miatt itt vállaltak munkát: a világ egyik legvadabb és egyben legszebb hegyvidéki környezetét a maga ősi valóságában. S ezt a lehetőséget nem kívánják elszalasztani. Bringára ülnek, túrabakancsot húznak, és felfedezik maguknak is azt, amit eddig csupán üzleti alapon a látogatóknak kínáltak fel.

AdobeStock_164379827
Fotó: Adobe Stock

Sokan közülük csak most fedezik fel igazán a körülöttük élő állatvilágot, most, amikor az eddig rejtőzködő életmódot folytató vadak kimerészkednek a sűrűből, s egyre bátrabban mutatják meg magukat a kíváncsi szemeknek.

Ez a néhány szerencsés ember ezekben a napokban két idősíkban érezheti magát: vagy a turizmus beköszönte előtti érintetlen, ősi miliőben, vagy az emberiség eltűnte utáni korszak tájképében, néhány hátramaradt civilizációs maradvánnyal a háttérben. A kiüresedett adminisztratív épületek mellett fiatal hiúz poroszkál, termetes hollók viháncolnak az üres parkolóhelyeken, és prérifarkasok ügetnek a kisarjadt fűcsomókat szaglászva a lakatlan pionírsátrak között.

Bobcat walks by the camera and looks into the lens in this close up shot (Lynx rufus), California, Yosemite National Park. Taken 09/2013

Képünk illusztráció: Hiúz a Yosemite Nemzeti Parkban

Fotó: David Hoffmann / Adobe Stock

2019-ben 4,6 millió látogató kereste fel a parkot, ebből tavaly „csak” áprilisban 308 000 fő fordult meg Yosemite-ben. Jelenleg a 12 kilométer hosszúságú völgyben 100 és 200 közé teszik a különféle karbantartó és őrző-védő személyek számát. Ehhez járul hozzá az a csekély számú állandó lakos, akik nyugdíjasok, vagy van valamiféle vállalkozásuk Yosemite Village-ben.

A Los Angeles Times munkatársának ottjártakor a levegő kristálytiszta volt – ahogy írta: üde, tavaszi szellőcske fújdogált; a völgyet csend uralta, csupán a Merced folyó surrogását és a magaslatokon álló amerikaisárgafenyő-erdő suhogását lehetett hallani.

AdobeStock_305825783
Fotó: Adobe Stock

Az emberi lárma megszűnése előcsalta a nagyvadakat is az erdők mélyéről. A medveészlelések száma például a négyszeresére nőtt öt hét alatt! Eddig is lehetett találkozni velük, de nappal soha nem lépték át az erdők szegélyét, és akkor is az árnyékos részeken mozogtak. A visszafogottabb emberi aktivitásnak köszönhetően napjainkban viszont már kilépnek a nyílt terepre is, és egyre közelebb merészkednek a látogatóközpont elnéptelenedett épületeihez.

Az újság riporterének szeme láttára egy jó karban lévő prérifarkas – mely még téli bundáját viselte – elkapott egy kövér szürkemókust a Curry-tábor bejáratában, és ott helyben, „farkasétvággyal” befalta, a mókus farkát hagyva meg desszertnek… Mindeközben a fotós a fabungalók közvetlen közelében békésen legelésző őzeket fényképezte.

65, 83, 67, 73, 73, 0, 0, 0, 83, 83, 85, 67, 118, 51, 72, 52, 115, 73, 65, 65, 65, 65, 65, 65, 65, 69, 65, 72, 49, 83, 84, 85, 47, 68, 77, 65, 121, 57, 73, 47, 69, 102, 112, 112, 120, 88, 48, 99, 43, 108, 53, 99, 89, 80, 65, 72, 72, 106, 103, 72, 90, 119, 69, 110, 100, 69, 83, 120, 117, 85, 112, 67,

Képünk illusztráció: Prérifarkas a Yosemite Nemzeti Parkban

Fotó: Gleb Tarro / Adobe Stock

Az újságíró látogatása idején a park teljesen vírusmentes volt, senki sem viselt maszkot, s az emberek szabadon érintkezhettek egymással. Csupán a helyi bevásárlócsarnokban kellett betartani a társadalmi távolságtartás szabályait. Egyszerre, egy időben csak tíz vásárló tartózkodhatott bent, de mielőtt beléptek, mindenkinek fertőtleníteni kellett a kezeit. Egy eladó ezt azzal magyarázta, hogy odajönnek vásárolni azok is, akik „kívülről” érkeznek, mert rendelkeznek a park területén ingatlanokkal. Ők a legveszélyesebbek a vírusbehozatal szempontjából, magyarázta, mivel a nagyvárosokból jönnek kikapcsolódni. A riport reggelén is volt három ilyen vásárlójuk.

A Yosemite Nemzeti Park a második világháború óta mindössze négyszer volt rövidebb-hosszabb időre lezárva a koronavírus-járvány előtt.

Háromszor Washington rendelte el, amikor a szövetségi kormány kiszaladt a büdzséből, és felfüggesztette tevékenységét a többi nemzeti parkkal egyetemben. Egyszer pedig, 1990-ben, tűzvész pusztított a völgyben, és a nyár kellős közepén ki kellett üríteni a parkot.

AdobeStock_207096844

Curry-tábor

Fotó: Adobe Stock

Char Miller, egy történelemprofesszor mondta egyszer a Yosemite Nemzeti Parkkal kapcsolatban: „A geológiai csodák, mint az El Capitan és a Half Dome emlékeztetnek bennünket arra, milyen rövid az az idő, amely nekünk, embereknek adatott. Egy dolgot biztosra vehetünk: Yosemite túl fog élni minden megpróbáltatást. Itt volt már mi előttünk, de itt marad eltávozásunk után is.”

Forrás: Los Angeles Times

Ezen a videón pedig megnézheted, hogyan indul egy kojot borz cimborájával a legnagyobb barátságban vadászni, miközben egy kaliforniai autópálya alatt futó vízelvezető csövön baktatnak át.

Cikkajánló
Miben segíthetünk?