Adj' Isten Szatmárban! - Gasztrotúrák a keleti végeken

Szatmár­-Beregnek ugyanaz az előnye, mint a hátránya: érintetlen, távolinak tűnő világ, ahol különleges szavakat használnak, sehol máshol nem jellemző ételeket főznek a helyiek, akik egyedülállóan viszik tovább eleik hagyományait.

Szerző:
Bauer Anett - www.adjistenszatmarban.hu
Fotó:
Shutterstock
Szatmári Turisztikai Társulás
2015. március 4.

Szatmár­-Beregnek ugyanaz az előnye, mint a hátránya: érintetlen, távolinak tűnő világ, ahol különleges szavakat használnak, sehol máshol nem jellemző ételeket főznek a helyiek, akik egyedülállóan viszik tovább eleik hagyományait.

Az élmény közel van

Szatmár - ez a folyókban gazdag, elszigetelt, különös világ sajátos nyelvét, szokásait, hagyományait tisztán

tudta őrizni. A nagyvárosból érkező számára mintha itt megállt volna az idő. Az eredeti élményeket kereső

utazók előszeretettel látogatják Thaiföld vagy Borneó eldugott törzseit, hogy természetközeli életet élő

emberekkel találkozzanak, pihennek a Szahara homokdűnéi közt megbúvó oázisokban vagy a brazil

esőerdők eco­lodge szállásain. Sokan járnak éppen amiatt Erdélybe, hogy őszinte, ízes magyar szót,

munkában barázdált arcokat láthassanak, szénaboglyákkal tűzdelt parasztudvarokon pihenhessenek,

megkóstolhassák a kemencében sült kenyeret és megtapasztalhassák a helybéliek végtelen vendégszeretetét

és bölcs élettapasztalatát. Nos, Szatmárban a homokdűnéken és esőerdőn kívül az összes többi fellelhető.

(Dűnék hiányában a Tisza kanyarulataiban nyaranta strandolásra, horgászásra alkalmas homokpadok

hívogatják a látogatót.) Miért van hát, hogy drága pénzért messzi földön keressük azokat a hangulatokat, a

sohasem látott, de elsőre ismerősnek, rokonszenvesnek tűnő arcokat, amelyekért alig pár száz kilométert kell

csupán megtenni? S ráadásul a miénk?

 

Magyarország legkeletibb és utolsó érintetlen szeglete

A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban 38­. alkalommal nyitotta meg kapuit, 2015. február 26. és március 1. között Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje várta a nagyközönséget és a szakma képviselőit. A kiállításon évek óta több száz kiállítói közt Szatmár standja is kedvezményes utazási ajánlatokkal, nyereményjátékokkal és ingyenes nosztalgiafotózással várta a látogatókat.

 

Nagyker helyett kiskert

Szatmár karakteres regionális konyhával büszkélkedhet. Arra is érdemes felkészülni, hogy egy szatmári

gasztrotúra nem éppen a visszafogottság jegyében telik: a helyiek természetes vendégszeretete nem ismer

határokat. Szatmárban a vendégnek jól kell lakni, de úgy, hogy emlegesse azokat az ízeket! Az Adj' Isten

Szatmárban! standja azon Szamos­menti településeket reprezentálta, akik célul tűzték ki a hagyományos,

régiós konyha értékeinek felkutatását, a régi receptek és főzési­sütési eljárások megőrzését és bemutatását.

A most divatos farm­to­table és slow food fogalmak itt valódi értelmet nyertek: az alapanyagok helyiek és

ízük valódi, útjukat pedig sok esetben követni lehet egészen a termelőig.

 

Szatmár - ez a folyókban gazdag, elszigetelt, különös világ sajátos nyelvét, szokásait, hagyományait tisztán
tudta őrizni

 

Gasztroút, termelők, hagyományok

A Szatmáron át húzódó tematikus gasztronómiai útvonal mentén a látogató nem csak az éttermek kínálatát

kóstolhatja végig, hanem meglátogathatja a helyi méhészetet, megtekintheti, hogyan készül a kecskesajt

vagy ha nem szeret sokat aludni, részt vehet a napokon keresztül folyamatos figyelmet igénylő szilvalekvár-
főzésben is. A rézüstökbe a vidék „aranya”, az árterekben dzsungelgyümölcsösökben növő, organikus

Nemtudom szilva kerül, cukor és tartósítószer nélkül. A szatmáriak ezen kívül télen hagyományos

disznótoros programokat, szatmári főzőtanfolyamot, pálinkafőzde­túrákat és kenyérsütő workshopot

szerveznek. Meg lehet tanulni rétest nyújtani, tésztára csomót kötni, kemencés ételeket készíteni - és akár

kemencét rakni is.

 

Falunap helyett Szatmárfeszt

 

Mutasson valaki olyan vidéki fesztivált, ahol nincsenek fesztiválmenza­-ételek, nem gyártanak futószalagon

gyrost, kürtős kalácsot vagy jégkását. Ahol minden igazi - a sparhelt nem hangulati elem, hanem

mindennapos használati tárgy? Cégénydányádon júliusban a Szatmárfeszt idején olyan hagyományos

szatmári ételeket főznek a helyi asszonyok (és férfiak), melyeket csak ott lehet megkóstolni. A receptek

ősiek, az alapanyagok ottaniak, nem származhatnak 50 km­től nagyobb távolságról. Igazi házi koszt, mint a

nagymama ebédje. Kivételt csak a gasztrobloggerek kínálata jelent, akik a Panyolafeszten augusztus első

hétvégéjén mutatják be, hogy lehet a hagyományos alapanyagokból szenzációsan kreatív, modern és

egészséges ételeket készíteni. A rendezvények műsorának gerincét az igényes népzene, a blues és a

világzene jelenti, a családokat minőségi gyermekprogramok várják.

 

 

 A receptek ősiek, az alapanyagok ottaniak, nem származhatnak 50 km­től nagyobb távolságról

 

Fák, virágok, fény

A térség gyönyörű természeti környezete, a Tisza, a Szamos és a Túr­folyók tökéletes helyet biztosítanak

kenutúrákhoz, horgászathoz és lovaskocsikázáshoz. A Szamos és a Tisza folyók töltésén végigfutó

romantikus kerékpárutak a biciklizés szerelmeseit csábítják. Van egy titkos tippünk is: Cégénydányádon a

Kende Kúria egykori angolparkjában séta közben egy meghökkentő méretű, igazi famatuzsálemet

láthatunk. A környéken különleges, kockásliliom­-túrát is tehetünk és szakértő vezető tárja elénk az ősláp

vagy a helyi gyógynövények világát.

 


 

Dűnék hiányában a Tisza kanyarulataiban nyaranta strandolásra, horgászásra alkalmas homokpadok hívogatják a látogatót

 

Fekete vonat helyett autópálya

Szatmár­-Bereget vadonatúj autópálya köti össze Budapesttel, majdnem Vásárosnaményig. A 2014 végén

átadott útszakasz 2,5 órára rövidíti a fővárosból az utazást. Bőven akad felfedeznivaló Magyarország legkeletibb részében. Annak is ajánlott, aki a világon már sok helyre eljutott, és annak is, akinek erre nem nyílt eddig módja: egy szatmári utazás olyan, mintha itthon mennénk külföldre.

 

További információ:

www.adjistenszatmarban.hu

Cikkajánló