Adonisz a legöregebb fa Európában

Az 1075 éves balkáni páncélfenyő (Pinus heldreichii) az észak-görögországi Píndosz-hegység egyik magasan fekvő erdejében él, több mint egytucatnyi hasonló korú társával együtt.

Szerző:
origo.hu
Fotó:
DR. Oliver Konter
2016. augusztus 23.

Az 1075 éves balkáni páncélfenyő (Pinus heldreichii) az észak-görögországi Píndosz-hegység egyik magasan fekvő erdejében él, több mint egytucatnyi hasonló korú társával együtt.

Svéd, német és amerikai kutatók fedezték fel a jelenleg ismert legidősebb élő fát Európában. A szakemberek a görög mitológiából ismert Adoniszról nevezték el a fát - számol be az origo.hu.

 

Kattints a fotóra a nagyított képért


„Egészen elképesztő, hogy ez a hatalmas, összetett és lenyűgöző organizmus ilyen hosszú ideig megmaradt egy ilyen ellenséges környezetben, ahol már több mint háromezer éve megvetette a lábát az emberi civilizáció” - mondta Paul J. Krusic svéd dendrokronológus, a görögországi famatuzsálemet felfedező expedíció vezetője. „Évekkel ezelőtt olvastam egy írást erről a nagyon érdekes görögországi erdőről. A kutatásunk során megpróbálunk minél távolabb visszatekinteni a múltba a hajdani éghajlati viszonyok feltérképezése érdekében, amihez nagy szükségünk van ilyen idős korú élő fákra. Ahhoz, hogy meghatározzuk a fa korát, mintát kell vennünk belőle. A kimetszett egyméteres mintán 1075 évgyűrűt számoltunk össze” - magyarázta a szakember.


A kutatók abban bíznak, hogy a hasonlóan idős, valamint az elmúlt évszázadokban elpusztult, de a talajon megőrződött fák évgyűrűinek éves változásai hasznos információkkal szolgálnak majd a több ezer évvel ezelőtti éghajlati és környezeti viszonyokkal kapcsolatban.


A matuzsálemi fákat a Stockholmi Egyetem, az Academy of Athens és a TEMES S.A. szervezet együttműködésével megvalósuló tudományos expedíciók keretében fedezték fel.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Magyar tölgy lett az európai Év fája

A mezei szil lett az Év fája

Szilárdság, erő, keménység

Egy keleti platánfa lett az év fája 2012-ben

Cikkajánló