Akár ezer kék vércse is összegyűlhet a Csanádi-pusztákon

Javában zajlik a ragadozó madarak vonulása, a Körös-Maros Nemzeti Park részterületén többek között hamvas rétihéják, kígyászölyvek és barna rétihéják pihennek és táplálkoznak.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Adobe Stock
2019. szeptember 11.

Javában zajlik a ragadozó madarak vonulása, a Körös-Maros Nemzeti Park részterületén többek között hamvas rétihéják, kígyászölyvek és barna rétihéják pihennek és táplálkoznak.

Nemcsak a gólyák vagy a fecskék vonulnak, a nyár végén a ragadozó madarak is útra kelnek Afrika felé. „A nálunk költő fajok vonulása kevésbé látványos, legfeljebb arra figyelünk fel, hogy egyszer csak eltűnnek. Természetesen a vonulás időszakában ezeknél a fajoknál is jelentősen megnő az egyedszám, az északabbról jövők is megállhatnak a Csanádi-pusztákon” - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. „Olyan fajok esetében, amelyek nem költenek nálunk, a vonulás mindig látványosabb, különösen, ha népes csapatok jönnek errefelé” - teszik hozzá.

 

Kék vércse (Illusztráció)


A Csanádi-pusztákon most nagy számban figyelhetünk meg kígyászölyveket (8-9 egyed) és hamvas rétihéjákat (belőlük 40-50 példány is akad). A területen egyébként egyik madár sem költ, sőt, ami a kígyászölyveket illeti, közülük egész Magyarországon mindössze alig 40 pár fészkel.

 

Kígyászölyv (Illusztráció)


A pusztai ölyvek most a munkagépek nyomában vadásznak rágcsálókra - ezek nagy része itt is költ, de vannak közöttük kóborló egyedek. Egy-egy barna kányát, békászó vagy parlagi sast is fel lehet fedezni a térségben. A kék vércsék is nagy számban képviseltetik magukat, szeptember második felében lesznek a legtöbben, akkor akár ezer példány is összegyűlhet itt.


Kapcsolódó cikkeink:

Madárkavalkád a nyárutón a Simotai-mocsárban

Ez a légykapócsalád nevezhetne a legesztétikusabb fészek címéért

Több mint száz partifecske költőhelyét mentették meg

A hős hetes - madarak veszélyes vándorúton

Mostantól te is követheted az első jeladós barna kányánk útvonalát

Cikkajánló