MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.09.09. 08:30,   Szöveg: MME,   Fotó: Adobe Stock; grafikák: Kókay Szabolcs / MME

A hős hetes – madarak veszélyes vándorúton

Ősszel újra folytatódik az a nemzetközi kampány, amely hét madár hősies vándorútját követi nyomon. A Nemzetközi Madárvédelmi Tanács (BirdLife International) kezdeményezésével indult kampány a vonuló madarakra leselkedő, emberi eredetű veszélyeztető tényezőkre hívja fel a figyelmet.

A legapróbb énekesmadaraktól a leghatalmasabb ragadozómadarakig, a madárvonulás nem csak a telelőhelyekre való eljutást, hanem a túlélésért való küzdelmet is jelenti. Minden ősszel vonuló madarak millióinak kell erős viharokkal, éhes ragadozókkal és akár éhhalállal is megbirkóznia a több ezer kilométeres útjuk során, de számos olyan veszély is leselkedik rájuk, amiért az emberek a felelősek.

 

Fotó: Adobe Stock


Minden évben nagyjából 25 millió madár pusztul el Európában az illegális madármészárlások következtében. Nem elég, hogy a kedvelt és védelmet élvező madárfajokat sem kíméli az élőhelyek eltűnése és a klímaváltozás, állománycsökkenésükhöz még a válogatás nélküli lelövés, csapdázás és mérgezés is hozzájárul.


A nagyszabású nemzetközi kampányhoz az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is csatlakozott, hisz a hét kiemelt faj, a "Hős hetes” legtöbbje hazánkban is előfordul, ezért a vonulás során az őket érő negatív emberi hatások a hazai állományokat is kedvezőtlenül befolyásolhatják.

 

Grafikák: Kókay Szabolcs / MME

A Hős hetes: barátposzáta (Ciprus), parlagi sas (Kárpát-medence), vadgerle (Görögország), fürj (Egyiptom), vörösbegy (egyike az Olaszországban veszélyeztetett énekesmadaraknak), dögkeselyű (Bulgária), fehér gólya (Libanon)

 

Az alábbi linkekre kattintva a Hős hetes fajok őszi vándorlásáról lehet többet megtudni, arról, mi történik a fehér gólyákkal Libanonban, a parlagi sasokkal a Kárpát-medencében, a vadgerlékkel Görögországban, a fürjjel Egyiptomban, a darázsölyvvel (és énekesmadarak millióival) Olaszországban, a barátposzátával, az egyik közkedvelt nyaralóhelyen, Cipruson és a dögkeselyűvel Bulgáriában.

 

Kapcsolódó cikkek:

Gyülekeznek a vándormadarak a Dél-Alföldön

850 gólya kelt útra idén a dél-alföldi tájakról

Gólyák célkeresztben- mi történik Libanonban?

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...