Alszanak a medvék téli álmot?

A közvélekedés szerint a medvék átalusszák a telet, és csak február elején bújnak elő barlangjukból, hogy megnézzék, itt van-e már a tavasz. De ha ez így van, akkor hogyan futhatunk össze velük a téli erdőben?

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2023. december 18.

A közvélekedés szerint a medvék átalusszák a telet, és csak február elején bújnak elő barlangjukból, hogy megnézzék, itt van-e már a tavasz. De ha ez így van, akkor hogyan futhatunk össze velük a téli erdőben?

Mi is beszámoltunk arról, hogy a napokban Nógrádban egy vadkamera medvét fotózott. A jól megtermett állat a hóban járkált, majd a nyomok alapján Szlovákia felé vette az irányt. Bizonyára többekben is felmerült, hogy miért sétálgat ez a medve a téli erdőben, nem kellene aludnia már?

„A medvékre részleges téli álom jellemző, ami azt jelenti, hogy nem alszanak egyhuzamban ősz végétől tavaszig, mint mondjuk a sünök vagy a pelék. Éberek a téli időszakban is, de ilyenkor kevesebb táplálékra van szükségük, és lelassul valamennyire az anyagcseréjük. Ha nagyon zord az idő, akkor hosszabb időre elvonulnak, de klasszikus téli álmot nem alszanak. Ahogy szoktuk mondani viccesen, egy téli álmot alvó medvét ne próbáljunk megsimogatni, mert nem fogunk szerencsével járni, a medve zavarásra ugyanis könnyen felébredhet” – mondja Nagy Ingrid a Budakeszi Vadaspark sajtóreferense. „Nálunk a vadasparkban egész télen láthatók a medvék, mindennap táplálkoznak, és mindennap előbújnak a látványetetésre.”

A medvék ősz elejétől kezdve rengeteget esznek, vastag zsírréteget növesztenek, átlagtömegükhöz képest 25-30 %-nyi tartalékot szednek magukra, azért, hogy átvészeljék a telet.

Télen pedig spórolnak az energiával, kevésbé aktívak, hogy ki tudják húzni tavaszig. Ilyenkor előfordul, hogy hetekre elvonulnak, de aztán felébrednek, járnak egyet az erdőben, eszegetnek, ha találnak valamit.

Ami meglepő, hogy a medvék télen, ebben a lelassult, kevésbé aktív időszakban hozzák világra bocsaikat, a bocsok tejjel való ellátását azonban ezen a csökkent energiaszinten is meg tudják oldani. Ez azért alakult így, mert ahhoz, hogy a bocsok túléljék a következő telet, kellően meg kell erősödniük, és ha tavasszal születnének, akkor ehhez túl rövid idő állna rendelkezésre.

„A medvékhez hasonlóan a mókusokra sem jellemző a klasszikus téli álom. Ilyenkor ők is kevésbé aktívak, többet alszanak, és az ősszel elraktározott élelemmel húzzák ki a telet. Amikor a hóban futkározó mókusokat látunk, akkor jó eséllyel a téli raktáraik valamelyikéhez tartanak épp” – mondja Nagy Ingrid.

Világszerte legalább kétszáz olyan emlősfajt ismerünk, amely téli álmot alszik, de a folyamatot szabályozó géneket sok más emlősfajban is megtalálták. A téli álom hosszát tekintve a pelék a hazai csúcstartók, akár hét hónapot is átaludhatnak, a németben ezért is nevezik Siebenschläfer-nek, vagyis hétalvónak őket. Rájuk és a sünökre a klasszikus, felébredés nélküli hibernáció jellemző.

Cikkajánló