Apad a Velencei-tó, lassan eléri a tavaly szeptemberi szintet

A hosszú ideje tartós szárazság és a meleg miatti párolgás megtette a hatását. Szerda reggel Agárdnál mindössze 77 centimétert mutatott a vízmérce.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
idokep.hu
2022. július 6.

A hosszú ideje tartós szárazság és a meleg miatti párolgás megtette a hatását. Szerda reggel Agárdnál mindössze 77 centimétert mutatott a vízmérce.

Bizonyára sokan emlékeznek még a Velencei-tó tavaly szeptember végi vízhiányos állapotára. Ha nem javul a helyzet, idén már nyár közepén elérhetjük ezt a kritikus apadási szintet – adta hírül az idokep.hu. Összehasonlításképpen, tavaly ilyenkor Agárdnál 90 centiméter volt a vízszint.

Az elmúlt években vízhiánnyal küzdő Velencei-tó a téli időszakban valamelyest magához tért, de a rendes, 140–160 cm-es szabályozási értéket tavaszra sem sikerült elérnie. A vízpótlás után is csupán 130 cm jött össze, a többit a csapadékra bízták, de az idén sem volt kegyes a tóhoz. A hosszú ideje tartó szárazság és a kánikula az elmúlt két hétben 10 centiméterrel apasztotta meg az egyre zsugorodó víztükröt. Természetesen a teljes kiszáradástól még messze vagyunk, a vízhiány elsősorban a strandolóknak okozhat csalódást.

Legalább a tó élővilágáért nem kell aggódnunk. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) szerint a tó életében teljesen megszokottak a szárazabb időszakok, az elmúlt években tapasztalt apadásoknál jelentőseb vízhiányok is felléptek már, amihez az élővilága alapvetően képes alkalmazkodni. A szélsőséges vízállás nincs hatással a vízminőségre, az alacsony vízállás csak a rekreációs célú vízhasználatot (pl. fürdőzést) nehezíti meg.

Cikkajánló