Az amerikaiak elámultak az akácunk láttán

Egy észak-amerikai kutatócsoport, tagjai nem akarták elhinni, hogy ez a faj az ő akácuk. Őshazájában ugyanis meg sem közelíti azokat a méreteket, amelyeket itt elért.

Szerző:
forrás: NYÍRERDŐ
Fotó:
NYÍRERDŐ
2013. október 24.

Egy észak-amerikai kutatócsoport, tagjai nem akarták elhinni, hogy ez a faj az ő akácuk. Őshazájában ugyanis meg sem közelíti azokat a méreteket, amelyeket itt elért.

Ez az Amerikából származó fafaj nálunk egyértelműen új otthonra talált. A „Szacsvay akác - Elődeink öröksége, a Gúthi erdő büszkesége” elnevezéssel rendezett szakmai bemutatót a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete.

 

A program résztvevőit Szalacsi Árpád, a társaság vezérigazgatója köszöntötte. Ez az 1,7 hektáros, 71 éves erdőrészlet az akác szentélye. Ez a Szacsvay akác állomány több mint hetven éves. Látni olyan fát, ami 37 méter magas, és találni olyan törzset, ami 73 centi vastag - fogalmazott Szalacsi Árpád. A vezérigazgató szerint idehaza számtalan támadás éri az akácot, holott hasznossága vitathatatlan, mind az ipar, mind a mezőgazdaság számára kitűnő nyersanyag, a tűzifájáról nem is beszélve.

 

Mindenki előtt ismert, hogy a társadalom a közjóléti és turisztikai területen egyre több igényt támaszt az erdővel szemben. Természetesen egy állami erdészeti társaságnak ezt figyelembe kell venni, és erre pénzt, fedezetet kell teremteni. Ezt csak olyan fafajból tudják biztosítani, amely gyorsan nő, eladható, és amely munkát ad az itteni emberek számára. Magyarország erdőgazdálkodását európai rangra igazából az akácgazdálkodás emelheti. Szalacsi Árpád bízik abban, hogy ezt előbb-utóbb az akác ellenzői is belátják és elfogadják.

 

 

Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára egyebek mellett a közfoglalkoztatás fontosságáráról beszélt. Az erdő, amellett, hogy csodálatos helyszín, munkalehetőséget is jelent az emberek számára - ez igaz a magánszférára és a közfoglalkoztatásra egyaránt. Itt mindig van tennivaló - jelentette ki Czomba Sándor.

 

Az akác több olyan környezeti probléma megoldásában segített, amely a fafaj nélkül nem sikerült volna, ilyen például a futóhomok megkötése - mondta Csiha Imre, az Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi állomásának vezetője, aki kutatói szempontból mutatta be az akácot. A fafaj tulajdonságait ismertetve emlékeztetett arra, hogy jelenleg hét államilag elismert akácfajtát és nyolc fajtajelöltet tartanak számon.

 

Ez az erdő valószínűleg a világ legszebb akácosa, szükség van az ilyen „templomokra”, hogy új híveket szerezzünk az akácnak. Az emberek egyik része nem ismeri ezt a fafajt, a másik része viszont ismeri és szereti. Az erdő örök, de a fa nem - fogalmazott Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója arra utalva, hogy megkezdődött a 71 éves erdőállomány letermelése. A vágásfordulót itt egyébként korábban ötven évre tervezték.

 

 

 

 

Cikkajánló