Az Annafürdő Vendégház az Év Turistaháza

Az interneten zajló szavazáson egy Tolna megyei gyöngyszem lett a nagyközönség kedvence.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
2020. december 4.

Az interneten zajló szavazáson egy Tolna megyei gyöngyszem lett a nagyközönség kedvence.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ idén hirdette meg első ízben az Év Turistaháza pályázatát, amelyben a nagyközönség bevonásával keresték a legnépszerűbb szálláshelyet. A nevezések közül – ahogy az Év Kilátója pályázat esetében is – egy szakmai zsűri választotta ki a tíz döntőst, amelyekre október 19. és 29. között lehetett szavazni az Aktív Magyarország Facebook-oldalán. Itt is szoros verseny alakult ki a hajrában két jelölt között, végül az Annafürdő Vendégház nyert 1924 vokssal, a Vízfő turistaházat megelőzve, amelyre 1760-an szavaztak. A pályázat népszerűségét jelzi, hogy több mint nyolcezer szavazat érkezett a tíz döntős turistaházra.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által működtetett Annafürdő Vendégház – hivatalos nevén Lengyel-Annafürdő Turisztikai és Természetismereti Központ – a Völgység északi, a Tolnai-Hegyháttal határos részén helyezkedik el csodás erdei környezetben.

Az épületeknek meglehetősen kalandos történetük van, mert a terület eredetileg az Apponyi család tulajdonában volt, akik egy fürdőt és egy szálláshelyet építtettek az itt található forrásvizet hasznosítva.

Az I. világháború idején kórházként, a II. világháborút követően erdészeti szolgálati lakásokként és vadászházként funkcionált épületek sorsa az ezredfordulót követő évben fordult jóra. Azóta minősített erdészeti erdei iskola, 42 fős kulcsosház és egy 6 fős vendégház működik a falaik között.

A hangulatos, vörösfenyő-rönkökön álló, akadálymentesített vendégház, illetve a vendégház mellett működő erdei iskola jelentős funkcionális bővítésen, modernizáción és minőségi fejlesztésen ment keresztül. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásának köszönhetően a szakemberek 10 plusz férőhelyet alakítottak ki új apartmanok létrehozásával. Új vizesblokkokat létesítettek, megújult a turisztikai fogadóépület berendezése, és megtörtént a teljes központ energiatakarékos térvilágításának kialakítása is. Mindezeken felül megújították a külső és a belső nyílászárókat, kicserélték a tetőhéjazatot, bővítették a szennyvíztisztító rendszerét, valamint komposzt WC-k telepítésére is sor került.

A vendégháznak otthont adó, közel 100 hektáros parkerdőben számtalan program közül lehet válogatni a horgászástól kezdve a kerékpározáson át egészen a vezetett túrákig, de van itt vadaspark, tanösvények, szabadtéri kemence, grillező- és tűzrakó hely, kilátó, lombkoronaösvény, erdei pihenők, erdei kisvendéglő, valamint interaktív, játszva oktató eszközök is. Ez a hely és az attrakciókínálata leginkább azok szívét fogja megdobogtatni, akik a civilizáció zajától távol, az erdő idilljét élvezve, valóban természetközeli módon kívánják szabadidejüket eltölteni, és nem riadnak vissza a gyakorlatilag teljesen térerőmentes lét gondolatától.

Így szelektált a zsűri

A pályázatok elbírálásánál elvárás volt az építmény állapota, környezetének rendezettsége, berendezésének modernsége, a konyha, és a fürdőszoba felszereltségének korszerűsége, illetve hogy minél több turistaút vezessen a szálláshelyre. Előnynek számított, ha a helyszín nemcsak gyalogszerrel, hanem kerékpárral is elérhető, illetve ha a közelben több látnivaló található.


A tíz döntős vendégház rangsora így alakult:

  1. Annafürdő vendégház: 1924 szavazat
  2. Vízfő turistaház: 1760 szavazat
  3. Ágasvár turistaház: 1005 szavazat
  4. Kútbereki turistaház: 655 szavazat
  5. Som-hegyi turistaház: 614 szavazat
  6. Hubertlaki kulcsosház: 593 szavazat
  7. Károly-lak: 578 szavazat
  8. Rudolf-tanya: 525 szavazat
  9. Kő-hegyi menedékház (Czibulka János menedékház): 472 szavazat
  10. Kistolmácsi erdei lak: 316 szavazat




Cikkajánló