Az első nyári hétvége se teljen túra nélkül - Programajánló

Ha ezen a hétvégén is az aktív kikapcsolódást választanád az otthoni pihenés helyett, mutatjuk, hova érdemes kiruccannod.

Szerző:
TM
Fotó:
gajavolgy.hu
Burger Barna
123rf.hu
123rf.hu
Turjai Anna / turjanvidek.hu
Verő György / DINPI
2017. május 30.

Ha ezen a hétvégén is az aktív kikapcsolódást választanád az otthoni pihenés helyett, mutatjuk, hova érdemes kiruccannod.

1. Dudari Ördögtúra 15/25

 

 

A Gaja-völgy Egyesület a Bakony egyik vadregényes szurdokvölgyébe, az Ördög-árokba kalauzolja el a teljesítménytúrázókat. A völgy csaknem 50 kisebb-nagyobb fülkét, barlangot, hasadékot rejt, alját hatalmas, mohás szikladarabok borítják. A túra az Ördög-gáton keresztül a cseszneki vár aljáig vezet, visszafelé pedig a Kő-árkon keresztül haladnak a résztvevők Dudarig. 25 és 15 km-es távok közül lehet választani.

 

Mikor?
2017. június 3.
Hol?
Veszprém megye, Dudar, találkozás: Kultúrház (Kossuth utca 2.)
Bővebb info ide kattintva.

 

2. Gyadai nagykör és kiskör

 

 

Ha családdal vágnál neki az erdőnek a hétvégén, jó alternatíva lehet a gyadai „körök” valamelyike.
A kiskör (7,39 km, 220 m szint) útvonala Szendehely, Katalinpuszta autóbuszállomástól a Gyadai tanösvényen vezet (mi itt írtunk róla élménybeszámolót), a nagykör (18 km, 741 m szint) felvisz a Naszályra is. Indítási időpontok: 9:00-11:00 (nagykör) és 12:00-14:00 (kiskör).

 

Mikor?
2017. június 3.
Hol?
Szendehely, Katalinpuszta, találkozás: buszmegálló
További információkért kattints ide.
 

3. Fülemülék éjszakája

 

 

A fülemülét sokan a világ legszebb énekhangú madarának tartják. A parányi, barnás-vöröses színű madarat ritkán lehet látni, énekét azonban ilyenkor annál gyakrabban lehet hallani. A program résztvevői a 3 kilométeres esti séta során megismerkedhetnek az éjszakai állathangokkal, és madárgyűrűzési bemutatót is megtekinthetnek.

 

Mikor?
2017. június 3.
Hol?
Naszály, találkozó: Ferencmajori-halastavak, Madárvárta
További információ ide kattintva.

 

4. „3 lánggal lobogó geoprogram Szentgálon”

 

 

Az izgalmas elnevezésű rendezvény valójában három különféle programot foglal magában. A jelentkezők kalandos túrát tehetnek a Tűzköves-hegyre, megtekinthetik „A Szentgáli tűzkő” című előadást és alkalmi kiállítást, valamint tapasztalat vezetők kíséretében barlangtúrázhatnak a Szentgáli-kőlikban. Bevállalósaknak jó hír, klausztrofóbiásoknak kevésbé: a barlangban néhol csak négykézláb vagy kicsit hason csúszva, kúszva-mászva lehet haladni.

 

Mikor?
2017. június 3.
Hol?
Szentgál, találkozás: római katolikus Kisboldogasszony templom
Még több infóért kattints.

 

5. Túra a dabasi orchideák nyomában

 

 

 

Tudtad, hogy a Kárpát-medencében is sok orchideafaj él? Most a Felső-Kiskunsági Turjánvidék rétjein gyönyörködhetsz bennük, ha elindulsz Dabasról a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság túrájára. Az 5-6 kilométeres kirándulás nem kifejezetten ösvényeken fog haladni; közben megismerheted a növények élőhelyét, környezetét, és az ott folyó természetvédelmi munkákat. A szervezők arra figyelmeztetnek, nem árt, ha vízálló bakanccsal, illetve gumicsizmával szerelkezel fel.

 

Mikor?
2017. június 4.
Hol?
Dabas, találkozó: Kossuth László u. vége
Még több info ide kattintva.

Cikkajánló