Az elveszettnek hitt helyek titkai

Új turistautat avattak a Geresdi-dombságban. A jelzésfestésről egy 12 éves ifjú hölgy beszámolóját közöljük, aki maga is részt vett a turistaút kiépítésében.

Szerző:
Baumgärtner Margaréta
Mecsek Egyesület
Fotó:
Mecsek Egyesület
2013. október 29.

Új turistautat avattak a Geresdi-dombságban. A jelzésfestésről egy 12 éves ifjú hölgy beszámolóját közöljük, aki maga is részt vett a turistaút kiépítésében.

A Véménd melletti új sárga háromszög turistaút felavatására és az avatótúrára. 2013.10. 27-én került sor. Vasárnap reggel 9 órakor gyülekeztünk a faluközpontban, a Tűzoltóság melletti parkolóban. Összesen kb. 50-en gyűltünk össze. Baumgärtner Norbert (ő az apukám), Biki Endre Gábor és Tóth Klára (BMTSZ elnöke) beszédet mondott.

 

 

Átvágták a turistaút kezdetét jelző nemzeti színű szalagot, amelyből mindenki kapott egy kis darabot. Utána süti és tea várt a résztvevőkre. 9:30-kor indultunk el, megnéztük az Ötvályút. Az első pihenő a dömörkapui erdei temetőben volt, itt Baumgärtner Norbert elmondta a kihalt falu, és a felújított temető történetét. Megnéztük a falu romjait és egy keresztet az erdőben, majd indultunk tovább. Kicsivel később a csoport kettévált: a vállalkozóbb szelleműekkel felmentünk Dömörkapu-pusztára. Ez egy másik falu volt, de itt sem maradt több emlék: egy gondosan körbekerített kiszáradt kút, egy ciszterna, és egy kereszt. Leértünk a pusztáról és ismét mind együtt voltunk.

 

 

Továbbindultunk, néhány kilométerrel később a Schleiher-sírnál ebédszünetet tartottunk, ahol Hockné Trabert Éva elmesélte a család történetét. Ezt követően már nem sokáig mentünk az új turistaúton, hamarosan a sárga sávon mentünk tovább, vissza Véméndre.

 

 

Az út nagy részében erdőben haladtunk, utunkat sok letört ág nehezítette. Szép volt az őszi táj, a vastag avar susogott a lábunk alatt. Csalán állta utunkat, de ezt az akadályt is legyőztük. Elmentünk a Libalegelő mellett, hamarosan már láttuk a falu első házait és a Szépasszonyok völgyébe érkeztünk. Visszamentünk a faluközpontba, elfogyasztottuk a maradék teát, a vidéki vendégek buszokkal mehettek haza.

 

 

Szerintem jó, hogy vannak ilyen turistautak, mert sokszor feltárják előttünk az elveszettnek hitt helyek titkait és szépségeit.

 

Cikkajánló