Az idei első „tiszavirágzásban” a Rábán gyönyörködhettünk

Idén a Tisza helyett a Rábán indult be elsőként a kérészek násztánca – számolt be róla a közösségi oldalán az ELTE Savaria Biológia Tanszéke.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock / Zsebok Tamás
Forrás:
ELTE Savaria Biológiai Tanszék
2022. június 9.

Idén a Tisza helyett a Rábán indult be elsőként a kérészek násztánca – számolt be róla a közösségi oldalán az ELTE Savaria Biológia Tanszéke.

A „tiszavirágzás” Európában csak nálunk figyelhető meg, azt azonban már kevesen tudják, hogy ennek a kérészfélének nem csak a Tisza ad otthont, többek között a Rábában is fennmaradt populációja. Jellemzően ilyenkor, június elején-közepén veszi kezdetét a tiszavirág rajzása, ami minden évben megszokott, és várva várt látványos esemény.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) lárvái három teljes évig fejlődnek a víz alatt, utána kirepülnek, násztáncot járnak, petéket raknak, majd elpusztulnak. A rövid műsor idén nem a Tiszán, hanem a Kis-Rábán, Beled közelében vette kezdetét június 1-jén. Az eset nem egyedi. Máskor is megesett már, hogy a Rábán előbb kezdődött a kérészek kirajzása, ugyanakkor a kutatók szerint idén meglehetősen korán történt.

E csodálatos jelenséget egykoron Európa szerte, a kontinens síkvidéki folyóiban is megfigyelhető volt, azonban az 1970-es évekre az emberi tevékenység következtében a Kárpát-medence kivételével mindenhol kipusztult. A röpke életű védett rovar élőterületének mintegy 95% elvesztette. Rábai jelenlétéről az ELTE Savaria Biológia Tanszék Facebook-oldalán olvashattok részletesen.

Ebben a videóban egy ritkábban megörökített jelenetet láthattok, amikor a hím tiszavirág kiküzdi magát régi bőréből, hogy ivaréretté alakulva megkezdje élete utolsó perceit.

Cikkajánló