Látványos tiszavirágzás a Felső-Tiszán

A folyó alsó és középső szakaszai után szerdán este, utolsó idei helyszínként, a Felső-Tisza is kivirágzott. Több helyszínen is hatalmas rajzás szemtanúi lehetettek, akik arra jártak.

Szerző:
TM/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Hunyadi Tünde / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2020. július 9.

A folyó alsó és középső szakaszai után szerdán este, utolsó idei helyszínként, a Felső-Tisza is kivirágzott. Több helyszínen is hatalmas rajzás szemtanúi lehetettek, akik arra jártak.

„Tegnap végre megérkezett, amire hetek óta vártunk a Felső-Tiszánál! Az előző napok megfigyelései alapján (három helyszínen is alig mutatkozó rajzásokat láthattunk) nem gondoltuk, hogy ilyen csodában lesz részünk. Tivadarnál délután öt óra után jelentek meg az első tiszavirágok. Fél 6 körül már több ezres nagyságrendben repültek a folyó teljes szélességében. Ekkor már a híd lábára kapaszkodtak ki a hímek vedleni, hogy utána „új ruhájukban” kereshessék meg párjukat. Igazán nagy intenzitással fél héttől repültek, amikor több millió kérész, mintegy felhőként keringőzött a Tisza fölött. A folyó mente hangos volt az apró szárnyak zizegésétől és a levegőben jól érezhető volt a tiszavirágok által kibocsátott feromon illata. Az alkonyati mutatvány fél nyolc táján csendesedett el a Tivadar és Kisar közötti híd környékén”- számolt be a látványos rajzásról a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala.

A nemzetipark-igazgatóság munkatársai Vásárosnamény és Szatmárcseke térségében is hasonló erősségű tiszavirágzást tapasztaltak. A folytatás várhatóan ma következik, így aki idén utoljára szeretne még gyönyörködni a kérészek rajzásában, az látogasson el a Felső-Tiszához. A megfigyeléshez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Tivadar és Kisar közötti közúti hidat és az azt övező partszakaszt ajánlja. A helyszín megközelítésével kapcsolatban itt lehet megtalálni a részleteket.

Cikkajánló