Az ország legészakibb túrái egy kötetben

A TuristaShopban megvásárolható a Természetjáró.hu csapata által készített túrakönyvsorozat legújabb része, amely a Tokaji-hegység és az Aggteleki-karszt tájait, Magyarország leginkább kárpáti atmoszférájú hegyvidékeit segít felfedezni, és még a környező térségek (a Szalonnai-karszt, a Rudabányai-hegység és a Cserehát) terepeibe is betekintést enged.

Szerző:
Természetjáró.hu
2022. április 4.

A TuristaShopban megvásárolható a Természetjáró.hu csapata által készített túrakönyvsorozat legújabb része, amely a Tokaji-hegység és az Aggteleki-karszt tájait, Magyarország leginkább kárpáti atmoszférájú hegyvidékeit segít felfedezni, és még a környező térségek (a Szalonnai-karszt, a Rudabányai-hegység és a Cserehát) terepeibe is betekintést enged.

A Tokaji- (avagy korábbi nevén Zempléni-)hegységet a Kárpátok hangulata lengi be. Mélyen az Északnyugati-Kárpátok testébe nyúló, északi vonulata; sötét, vulkanikus sziklatornyai; erdőségének félreeső zugai; hatalmas, lakatlan területei; évszázados életképeket őrző falvai és élővilága is a hegykoszorú ígéretét hordozzák. Magyarország egyik legizgalmasabb hegységét csak a közelmúltban kezdték felfedezni a szélesebb tömegek, és míg néhány évvel ezelőtt a legkönnyebben elérhető sziklakilátókon is hosszasan lehetett élvezni az erdei magányt, mára érzékelhető méretűvé duzzadt a turistaforgalom a gyorsan elhíresült helyszínek körül – persze tömegektől továbbra sem kell tartani.

Az István-kút nyírjese és lappföldi hangulatú gerendaházikója; Háromhuta elzárt, egyutcás falvai és az azokat övező, dús lucfenyvesek; a Sólyom-bérc és a Kerek-kő síkság nélküli kilátásokat nyitó, drámai sziklavárai; vagy éppen a kívül-belül felújított, középkori hangulatú fellegvárak (Füzér, Regéc, Boldogkő) és az ezekhez vezető ösvények mára túrázók sokasága előtt ismertek.

Ám a túrakönyv 31 tokaji-hegységi útvonala egyszerre lesz azok segítségére, akik most vágnának bele e hatalmas hegyvidék felfedezésébe, és számos új ötlettel szolgál a térség eldugott zugait, alig járt turistaútjait keresők számára is.

A Sátoros-hegyek jól kiépített piramisaitól a déli hegységrész tölgyeseiig, a Tokaji-hegy szőlőtermő, napsütötte gúlájától a Nagy-Milic hűs klímájú szálbükköséig kötetünk mindent bemutat, amit a hegység jelenlegi turistaúthálózata elér, de az alkalmi kirándulások és komolyabb túrák mellett még a térséget átszelő Rákóczi-turistaút teljes, többnapos vándorútja is a kötet részét képezi.

További 9 túra pedig az ország egy igazán egzotikus vidékét tárja fel: az Aggteleki-karsztot és közvetlen környezetét. A Gömör-Tornai-karszt Magyarországra eső, parányi része közelről szemlélve sokkal nagyobbnak tűnik, mint a térképre pillantva. Elmerülve mély völgyeiben, rövidke szurdokaiban, és felkapaszkodva tisztások foltozta, töbörmezős fennsíkjaira vagy a Szádvár zord falai közé, a karszt vad hangulata hosszú napokra képes lebilincselni a túrázókat.

A kötetünkben szereplő útvonalak Jósvafő patakokkal bélelt medencéjétől a Szelce-völgy páratlan völgypásztáján át az Alsó-hegy mohos sziklafalakat rejtő, mozdulatlan rengetegéig felkeresnek minden látnivalót, ami e vidék túráit színesítheti. A Galyaság panorámás dombhátain járva pedig már a Szalonnai-karszt és a Cserehát irányába tekintünk: kedvcsináló jelleggel mutatjuk be a Rakaca-víztározó, az erdő mélyén megbúvó martonyi pálos kolostorrom, valamint a sziklaformákban gazdag Telekes-völgy környezetét is, mintegy kaput nyitva az Aggteleki-karszttal szomszédos, átmeneti vidékek felé is.

A Tokaji-hegység és az Aggteleki-karszt legszebb túrái című túrakönyvet annak szellemében készítettük el, hogy a benne foglalt túrák e tájegységek minden, jelzett turistaúton elérhető természeti látnivalóját és kiemelt kulturális attrakcióját felkeressék, s azokhoz különféle hosszúságú és tematikájú útvonalakat kapcsoljanak. Ezért – bár a Tokaji-hegység domborzati adottságai révén elsősorban a hosszabb vándorlásoknak kedvez – a rövid, élménydús kirándulásokat kedvelők a kötetben éppúgy megtalálhatják természetjáró programjaikat komplett hosszú hétvégékhez, mint a többnapos trekkingeket, a rejtett gyöngyszemeket kereső túrázók. Utóbbihoz ráadásul könyvünk kialakítása segítséget is nyújt, hiszen a terepen használható térképszelvények mellett feltüntettük az egymáshoz kapcsolódó útvonalakat is, a sorozat jelkulcsa pedig segít gyorsan eligazodni a nehézség kérdéseiben.

A Megyer-hegyi Tengerszemet és kilátóját bemutató séta, a Háromhuta melletti Könnycsepp-tavat és a közeli panorámákat felfűző, feledhetetlen kirándulás, vagy épp a Regéc és Telkibánya között húzódó vadont akár két nap alatt átszelő túra egyszerre, egymást kiegészítve része a könyv kínálatának, amelyet végigböngészve reményeink szerint mindenki bőséggel talál majd kedvére való útvonalakat.

A Természetjáró Túrakönyvek sorozata szövegeivel az érintett tájak és látnivalók megismerésére és megértésére helyezi a hangsúlyt, s ezt a célt egy hosszú, átfogó tájismertetővel is szolgálja; képanyaga pedig dúskál az informatív és hangulatos fotókban. A Tokaji-hegységet és az Aggteleki-karszt vidékét lefedő könyvből megtudhatjuk például, miért csúcsosak a Sátoros-hegyek, mi történt a „Zemplén” elnevezéssel, hol található az ország legmagasabb fája, miért éppen Rákóczi nevét viseli a hegységet átszelő vándorútvonal, merre mozognak a farkasok, mi köze a körzőnek a Megyer-hegy szikláihoz, vagy éppen csak azt, hogy honnan nyílnak a legjobb kilátások.

Egy okostelefon segítségével ráadásul még többet kaphatunk: a QR-kódokat beolvasásával, a Természetjáró appot használva mind a 40 útvonalon és az érintett tájegységek összes turistaútján biztonságosan és könnyedén tájékozódhatunk. A Magyar Természetjáró Szövetség által kiadott túrakönyvek megvásárolhatók a TuristaShopban; a 12 kötetes sorozat záró, Budapest környékének hegyvidékeit bemutató része pedig a következő hónapokban érkezik.


Cikkajánló