Az utolsó hétvégék nagy kisvasúti utazásokhoz

Az iskolai őszi szünet csak a jövő héten kezdődik, de addigra az időjárás és vele az erdei vasutak menetrendje is téliesre fordul: a pályák felén idén utoljára a következő két hétvége egyikén közlekednek a járatok. Összefoglaló.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2018. október 26.

Az iskolai őszi szünet csak a jövő héten kezdődik, de addigra az időjárás és vele az erdei vasutak menetrendje is téliesre fordul: a pályák felén idén utoljára a következő két hétvége egyikén közlekednek a járatok. Összefoglaló.

Ahogy lecsengőben van a kirándulószezon forgalmas, nyári féléve, a túrázókat kiszolgáló járatok is egyre ritkábban koptatják a síneket. Október végén pedig a vasutak egy része le is áll, egészen jövő áprilisig - már ami a menetrend szerinti közlekedést illeti, hiszen alkalmi programok, például Mikulás, újév, vagy farsang alkalmából egyre több helyen visz életet a téli álomba ezeken a helyeken is. Különvonatok pedig szinte mindenhol igényelhetők, egész évben. 

 

Észak-Magyarország

 

Felsőtárkány határában még bő egy hétig lehet vonatozni a Bükk-fennsík tövébe


Az Északi-középhegység erdős vidékén a legtöbb szezonális vasút az iskolai őszi szünet végéig tartó közlekedés mellett döntött idén: Szilvásváradon, Felsőtárkányban, illetve Gyöngyösön egyaránt november 4-ig járnak a szerelvények - az előbbi két helyen már csak munkaszüneti napokon, míg a Mátravasút mátrafüredi vonalán munkanapokon is.

 

A zempléni Pálházi Erdei Vasút is november 4-ig működik, az utolsó, három munkanapos hét valamennyi napján közlekedve. A forgalmas Lillafüredi Erdei Vasúton csak kisebb változásokat hoz október vége, a járatok továbbra is a hét minden napján útnak indulnak. A Hortobágyi-halastó kisvasútja, valamint a debreceni Zsuzsivasút az alapmenetrend szerint október utolsó hétvégéjén közlekedik utoljára, de az előbbi helyszínen, az iskolai őszi szünet alatt, 10.28. és 11.04 között is járni fog - kivéve a november 1-i ünnepnapot.


A Börzsöny és Budapest

 

A Gyermekvasút novembertől ismét a teljes vonalon közlekedik


A Kemencei Erdei Múzeumvasúton a közelgő, október 27-28-i hétvége lesz az utolsó idei közlekedési nap, de a vasutat működtető egyesület már több programmal készül az őszi és téli napokra. A Börzsöny keleti oldalát átszelő „transzbörzsönyi” vasút három, egymáshoz csatlakozó vasútüzeme Nagybörzsönyben, Nagyirtáspusztán, Márianosztrán és Szobon, nyár vége óta csak szabad - és munkaszüneti napokon működik, az utolsó napok azonban némileg eltérően alakulnak: a nagybörzsönyi szakaszon november 4-ig,  2016-ra újjáépült bezina-völgyi pályán csak október 28-ig utazhatunk, míg Szobról november első hétvégéjén még indulnak járatok, az előtte való két munkaszüneti napról visznt nincs információ.


A népszerű Királyréti Erdei Vasúton a jövő hét utolsó munkanapján, október 31-én ér véget a nyári menetrendi időszak, és vele a mindennapi vonatközlekedés; az utána következő hosszú hétvégén, majd az év többi hétvégéjén is, tovább járnak a vonatok, de immár téli menetrend szerint. A budapesti Gyermekvasúton október 31-én véget érnek a pályafelújítási munkák, így novembertől a vonal alsó, Szépjuhászné-Hűvösvölgy szakaszán is közlekednek majd a vonatok. Addig is, október 29-31. között sűrűbb menetrend lesz érvényben.


Dunántúl

 

Mesztegnyőn várhatóan ez a tél sem múlik el tematikus különvonatok nélkül


A Gemenci-erdő vasútján a közelgő hétvégén még sűrű a közlekedés, és Ábel, a gőzmozdony is várja az utasokat. A november 1-i szünnap után pedig érvénybe lép a téli menetrend, heti ötnapos közlekedéssel, kedd és szerda kivételével. A rövid pécsi kisvasút október végéig minden szabad- és munkaszüneti napon, novembertől vasárnaponként közlekedik. Almamelléken és Mesztegnyőn egyaránt október 28-án indul az utolsó járat, de előtte mindkét vasút egy-egy esti Halloween-járattal búcsúzik a szezontól.


A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút az év minden napján, a közeli kaszói vasút pedig szombat mellett kedden és csütörtökön közlekedik a téli napokon is, de az utóbbin érdemes előre bejelentkezni. Csömödéren és a Nagycenki Múzeumvasúton idén már nem indulnak menetrend szerinti járatok. A szezonális közlekedés Felcsúton tart a legtovább, ahol hétvégenként egészen december 2-ig járnak a szerelvények.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Kisvasutazás extrákkal
Őszi felújítás a Gyermekvasúton és a Fogaskerekűn
Újra zakatol a budai hegyek gőzmozdonya

Cikkajánló