Bakancsos kalandok a Káposztafalvi-karszton

Magasan a víz felett állok, függőleges sziklafal oldalába kapaszkodva. Alattam egy fémtálca képez stabil pontot: bár tudom, hogy jó erősen a sziklához rögzítették gondos kezek, azért mégis szokatlan érzés, hogy alattam rohan tova a Hernád, én pedig tálcáról tálcára egyensúlyozok a habok felett.

Szerző:
Kovács Attila
utazom.com
Fotó:
Kovács Attila
utazom.com
2015. augusztus 22.

Magasan a víz felett állok, függőleges sziklafal oldalába kapaszkodva. Alattam egy fémtálca képez stabil pontot: bár tudom, hogy jó erősen a sziklához rögzítették gondos kezek, azért mégis szokatlan érzés, hogy alattam rohan tova a Hernád, én pedig tálcáról tálcára egyensúlyozok a habok felett.

Egy kalandparkban is lejátszódhatna ez a jelenet, de nem, ezért az élményért a Felvidékre kellett látogatni, pontosabban a Szlovák Paradicsomba. Mielőtt a zöldségesnél kapható, ízletes felfújt bogyóra gondolnánk, vagy a mennyország kapuja után található, kellemes klímával és kevés ismerőssel csalogató fényességre asszociálnánk, gyorsan tegyük tisztába a dolgot: ez a terület, eredeti nevén a Káposztafalvi-karszt, egy mészkőfennsík Szlovákiában, amely a tektonikai folyamatoknak köszönhetően kiemelkedett a környezetéből. A kiemelkedéssel járt, hogy a Hernád egyre mélyebb, meredek falú szurdokot vájt a puha mészkőbe, a folyóba futó patakocskák pedig követték a példát: így alakultak ki a Hernád-áttöréshez kapcsolódó és a környéken található látványos szurdokvölgyek.

Ezeket a völgyeket is kiépítették, alkalmassá téve őket arra, hogy hétköznapi túrafelszereléssel is bejárhatóak legyenek: pallók, létrák, láncok segítik az áthaladást. A vízesések mentén mászhatunk a magasba, a kis patakok felett fenyőtörzsekből készült hidak vezetnek, kalandos ösvényeken járhatunk, nagyon izgalmas terepen és teljes biztonságban.

 

A biztonságos fémlétrák gyönyörű vízesések mellett vezetnek

 

A vidék nemzeti park státuszú, védett terület, jól jelzett ösvények vezetnek az erdőkben, de van néhány szabály, amit be kell tartanunk. A láncos, tálcás, létrás szakaszokon fokozott figyelemmel mozogjunk, hiszen a nedves fém és fa csúszós felülete megköveteli az odafigyelést, legyünk előzékenyek és körültekintőek. A kiépített szurdokok csak egy irányban, folyásiránnyal ellentétesen, tehát lentről felfelé járhatók, a kétirányú forgalom veszélyes lehet, vegyük komolyan ezt a figyelmeztetést. Legyen nálunk térkép, figyeljük a jelzéseket, ősszel és tavasszal készüljünk a hirtelen időjárás-változásra, meleg ruhával, elemózsiával és fejlámpával készüljünk a váratlan eseményekre, és a legfontosabb: kényelmes és magas szárú lábbeliben, túrabakancsban vágjunk neki a szurdokok felfedezésének.

Az egyik legszebb rész, a Hernád-áttörés két irányban is járható. Az ösvény a folyóparton és a meredek sziklák oldalába erősített pallókon vezet, a szédülősebbek erős láncokba kapaszkodhatnak. A túrát még izgalmasabbá teszik a függőhidak, amelyeken többször átkelünk a víz felett. Érdemes figyelni a folyó partján és a hullámok felett szálló madarakat is: megpillanthatjuk a ritka, vízesések mögött fészkelő vízirigót vagy a hegyi billegetőt, illetve kis szerencsével a repülő drágakőnek számító jégmadarat is.

 

Kiépített fémpallók teszik biztonságossá a haladást


A Suchá Belá szurdok talán a leglátványosabb völgy a Szlovák Paradicsomban, nevét arról kapta, hogy az alsó szakaszán a víz alacsony vízálláskor a völgytalpat kitöltő fehér mészkőtörmelék között folyik, így azt hiheti a felületes szemlélő, hogy a szurdok kiszáradt (a név jelentése: száraz fehér). Ez a szurdok is nagyon izgalmas létrákkal és vízesésekkel kecsegtet, könnyen járható, jól kiépített túraútvonal. A befejező szakasz és az ereszkedésre használt útvonal is csodálatosan szép erdőben vezet.

A Klastorisko a legkedvesebb szurdokok egyike, nem hosszú, de nagyon szép, könnyen teljesíthető akár gyerekekkel is. A szurdok végénél egy karthauzi kolostor romjait látogathatjuk meg, és egy nagyon kellemes vendéglátóipari-egység is található a rét túlsó szélén, ahol finomakat ehetünk, és felfrissülhetünk.

 

Legelésző ménes, háttérben a Magas-Tátra bérceivel


Talán a legizgalmasabb a híresen magas létrával csábító Sokolina dolina, ahol egy hatalmas vízesés mellett, több emeletnyi magasságba mászhatunk fel, természetesen csak kellő körültekintéssel és fokozott elő vigyázatossággal. Mindenképp keressük fel a Tamásfalvi-kilátót, hiszen erről a Csingóból (Cingov) könnyen elérhető kilátópontról a Hernád völgyét és a környező erdőségeket és hegyvonulatokat is kiválóan belátjuk, illetve tiszta időben a Magas-Tátra bérceiben is gyönyörködhetünk. Ha a szurdokokból és az erdőkből nem elég, látogassuk meg a Létánfalvi-malom gyönyörű rétjeit is, vagy a nem messze található Dobsinai-jégbarlangot, esetleg Igló városát.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2012. szeptemberi számában.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Tátra románc

A 12 legszebb szurdok Magyarországon és környékén

Cikkajánló