Balesetveszély a borsodi erdőkben

Bár az Északerdő Zrt. munkatársai folyamatosan dolgoznak az áprilisi hóesésben kidőlt fák eltakarításán, a magasabban fekvő területeken még mindig balesetveszélyes lehet a kirándulás.

Szerző:
Északerdő Zrt.
Turista Magazin
Fotó:
Északerdő Zrt.
2017. április 28.

Bár az Északerdő Zrt. munkatársai folyamatosan dolgoznak az áprilisi hóesésben kidőlt fák eltakarításán, a magasabban fekvő területeken még mindig balesetveszélyes lehet a kirándulás.

Ennyi maradt a kajla-bérci pihenőből

 

A múlt heti hóesés és vihar jelentős károkat okozott a Zempléni-hegységben és a Bükkben is. A Zempléni-hegységben elsősorban a szél okozott fakidőléseket, melyek nehezítik a turistautakon való közlekedést és balesetveszélyt is okozhatnak. Ennél is nagyobb kár érte a Bükk erdeit, ahol a levélbe borult fákon tapadt meg a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű hó. A károk jellemzően 500 és 700 méter magasságú területek között keletkeztek.
 

A kidőlt fák eltakarítása hosszú hetekig eltarthat


A területet kezelő Északerdő Zrt. munkatársai azonnal hozzáláttak a közutakon a közvetlen élet- és balesetveszélyt jelentő fák eltávolításának és néhány nap alatt minden települést sikerült közúton megközelíthetővé tenni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Azonban az erdőkben, az erdészeti utakon, turistautakon és a közjóléti berendezésekben keletkezett károk felmérése és felszámolása csak ezt követően kezdődhetett meg és ez a munka várhatóan még sokáig eltart.
 

500 méteres magasságtól felfelé kidőlt, megroskadt fák nehezítik a közlekedést, s továbbra is borulhatnak ki törzsek, vagy szakadhatnak le ágak 

 

Tekintettel a magasabb részeken továbbra is fennálló veszélyhelyzetre, elsősorban a Bükk Miskolchoz közeli, alacsonyabban fekvő területein javasolják a kirándulást. Jó hír viszont, hogy a hosszú hétvégén a Lillafüredi- és a Pálházi Állami Erdei Vasút járatai a teljes vonalon, a meghirdetett menetrend szerint közlekednek.

Az Északerdő folyamatosan tájékoztatja a turistákat a helyzetről a közösségi oldalán.

 


Kapcsolódó cikkek:

 

Újból látogatható a Szalajka-völgy

Már biztonságosak a turistautak a Pilisben

 

 

Cikkajánló