Barokk hétköznapok és 3D-s filmek az Esterházy-kastélyban

Tavasztól várja a látogatókat a felújított pápai Esterházy-kastély. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek majd a barokk hétköznapokba, a gyerekek számára pedig izgalmas foglalkozásokat rendeznek, de lesz marionett bábszínház és 3D-s vetítőterem is.

Szerző:
MTI
Fotó:
Pápai Városfejlesztési Társaság
2014. november 8.

Tavasztól várja a látogatókat a felújított pápai Esterházy-kastély. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek majd a barokk hétköznapokba, a gyerekek számára pedig izgalmas foglalkozásokat rendeznek, de lesz marionett bábszínház és 3D-s vetítőterem is.

Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztési Társaság Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a műszaki átadás megtörtént. A kastély rekonstrukciójakor az egykori barokk környezetet teremtették újra, kicserélték a faburkolatokat, a nyílászárókat, megújultak a falfestmények, a gipszstukkók, a kőburkolat, valamint a közműhálózat és a fűtési rendszer is. A kastély kétezer négyzetméteres belső udvara homokkő térburkolattal gazdagodott.


Az igazgató hozzátette: a beruházás csaknem 1,9 milliárd forint európai uniós támogatásból, 276 millió forint kormányzati és mintegy 150 millió forint önkormányzati forrásból valósul meg.


Németh Tamás felidézte, a rekonstrukció 2011-ben kezdődött meg a kiemelt múzeumi terek megújításával. Az akkori, 267 millió forintos beruházás keretében a kastély hét emeleti helyisége öltözött új köntösbe és nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, valamint kialakították a földszinti kiszolgáló tereket is. Hozzátette: a jelenleg folyamatban lévő második ütem várhatóan a következő esztendő januárjában zárul, a látogatók előtt pedig tavasszal nyílik meg teljes pompájában a megújult műemlék épület.

 

 

A kastély megújult délkeleti homlokzata


Boros Katalin, a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: valódi élményközpont várja 2015 tavaszától a látogatókat a pápai kastélyban. Az Élő kastély program keretében a barokk hétköznapokba tekinthetnek be azok, akik jegyet váltanak a főúri enteriőr-kiállításra. Folytatódnak a módszertani foglalkozások is, amelyek játékos formában kalauzolják a gyerekeket a barokk világába. Hozzátette: új és különleges elem lesz a marionett bábszínház és a kézműves műhely. A 3D-s vetítőteremben az egykori vár, a város és a kastély történetéről szóló filmeket mutatnak be, itt kap helyet a játszóház is.


Az ügyvezető tudatta, hogy bár az ünnepélyes megnyitót 2015 tavaszára tervezik, az elkészülő attrakciókat addig is látogathatják a vendégek. A jövő évben emlékeznek meg a 300 éve született Esterházy Ferencről is - fűzte hozzá Boros Katalin.

 

Cikkajánló