Békére törekednek a vadászok

A szükségtelen nézeteltérések civilek és vadászok között könnyen elkerülhetők az Országos Magyar Vadászkamara szerint. A vadásztársak számára közzétett felhívásukban összegyűjtötték mindazon szempontokat, amelyek betartásával megteremthetők a béke feltételei.

Szerző:
OMVK
Fotó:
Shutterstock
2015. december 18.

A szükségtelen nézeteltérések civilek és vadászok között könnyen elkerülhetők az Országos Magyar Vadászkamara szerint. A vadásztársak számára közzétett felhívásukban összegyűjtötték mindazon szempontokat, amelyek betartásával megteremthetők a béke feltételei.

Tekintve, hogy az erdő mindenkié, alapvetően az év minden időszakában lehet számítani kirándulók felbukkanására az erdőben, különösen a turistautakon és azok közelében. Mivel a vadászat veszélyes üzem, amely során a résztvevők és a kívülállók biztonsága, testi épsége mindennél fontosabb, ezt semmiképp sem hagyhatjuk figyelmen kívül egy-egy vaddisznóhajtás vagy terelővadászat megszervezésekor és lebonyolításakor - szögezi le az OMVK a weboldalán.

 


A kötelező biztonsági intézkedések mellett (balesetvédelmi eligazítás, tilos lőirányok kijelölése) az Erdőtörvény 94. §-ának (2) bekezdése lehetővé teszi, hogy a vadászat időtartamára a vadászatra jogosult az erdőgazdálkodó hozzájárulásával átmenetileg korlátozza az erdő egyes részeinek a látogatását. Ezzel a lehetőséggel mindenképp érdemes élni, ha a lezárás indokoltnak látszik (például lakott területhez közel vagy turisták által gyakran látogatott részen zajlik a vadászat). Ehhez kapcsolódik a Vadászati törvény 71. § (2) bekezdése, amely előírja, hogy ha a vadászat gazdasági vagy földút közelében folyik, az utakra őröket kell állítani.


Talán a nemrégiben történt kiránduló-vadász konfliktus is közrejátszik abban, hogy a vadászkamara külön felhívja a figyelmet: ugyan nem kötelező, de javasolt az utak mentén vagy legalább az erdő szélén tájékoztató táblákat is kihelyezni. Szintén nincs törvénybe foglalva, de a közleményben kitérnek rá: amennyiben a vadászatra jogosult üzemeltet honlapot, érdemes feltüntetni a társas vadászatok időpontjait, helyszínét és a kapcsolattartó személy elérhetőségeit, akinél érdeklődhetnek az erdőjárók. Erről érdemes lehet tájékoztatni az érintett települések önkormányzatait is, amelyek szintén elhelyezhetik az információt az internetes oldalukon. (Az OMVK-hoz érkeztek már megkeresések kirándulást tervező túrázóktól, akik szerettek volna előre tájékozódni az esetleges vadászatokról a kellemetlenségek elkerülése céljából, ám az Interneten nem találtak információt.)

 


Amennyiben valaki a tájékoztatás ellenére mégis a vadászat helyszínére téved, nagyon fontos, hogy a vadászatra jogosult képviselője illedelmes hangnemben kérje meg: válasszon kerülőutat vagy várakozzon a vadászat végéig. Emellett szükség esetén tudjon hivatkozni a fenti jogszabályokra, és ha kérik, elérhetőséget adni a vadászatra jogosult illetékeséhez, aki további felvilágosítással tud szolgálni - írja az OMVK.


Több esetben okozott feszültséget a civil lakosság, a kirándulók és a vadgazdálkodók között, hogy társasvadászat után a területen maradtak a terítékre hozott vad zsigerei. A vadászati érdekképviseletek arra kérik a hivatásos és sportvadászokat, hogy körültekintően végezzék a munkájukat, ne veszélyeztessék a vadászat jó hírnevét és a vadászat végeztével takarítsák el a zsigereket, a helyszínt a lehető legrendezettebben, legtisztábban hagyják ott, hogy ne szerezzenek kellemetlen perceket a természetben kikapcsolódni vágyók számára.


Mindannyiunk közös érdeke, hogy a civilek tisztán lássák és megértsék: hagyományainkat ápoló emberek vagyunk, akik a természettel, annak védelmével összhangban folytatnak vadgazdálkodást, és a nem vadászok érdekeit, igényeit is figyelembe veszik munkájuk során - zárul a felhívás.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Puskalövés lepte meg a kirándulókat

Halálos vadászbaleset Zalaistvánd külterületén

Egyre gazdagabb a vadállományunk

Cikkajánló