Beköszöntött a békanász időszaka Felsőtárkányban

A klímaváltozást, az élőhelyek megszűnését, a vizek szennyeződését mind megsínylik a békák, ezért is szentelnek nekik kiemelt figyelmet az Oldalvölgyi-tavaknál.

Szerző:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság / Fitala Csaba
Fotó:
wikipedia
Fitala Csaba
2019. április 2.

A klímaváltozást, az élőhelyek megszűnését, a vizek szennyeződését mind megsínylik a békák, ezért is szentelnek nekik kiemelt figyelmet az Oldalvölgyi-tavaknál.

Idén később kezdődött a békák szaporodási időszaka a száraz időjárás és a fagyok miatt. A gyepi békák március utolsó harmadában 4-500-an gyűltek össze az Oldalvölgyi-tavaknál, hogy lerakják a petéiket. A szárazföldi békák, mint amilyen a gyepi béka is, csak a lárvakorukat töltik a vízben - írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. A békák peterakás céljából térnek vissza a vízhez, ill. egyes fajok egyedei a telet is a tavak és mocsarak iszapjában töltik. A gyepi béka védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Hazánkban a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben jellemző. Egy-egy nőstény akár 3000 petét is lerakhat. Az Oldalvölgyi-tavak a faj dél-bükki állományának egyik legfontosabb szaporodó helye.

 


Más békafajok is előfordulnak és szaporodnak itt. A leggyakoribb a barna varangy, a fajból akár 1000 példány is felbukkanhat peterakás idején. Néhány tucatnyi erdei békával, kevés zöld varanggyal, vöröshasú unkával, zöld levelibékával és nagy tavibékával találkozhatunk még a tavaknál.

 


Nemcsak hazánkban, de szerte a világban számos veszély leselkedik a békákra, gőtékre, szalamandrákra. A kétéltűek számítanak a legveszélyeztetettebb gerinces állatcsoportnak, a fajok 22%-át fenyegeti kihalás. A veszélyeztető tényezők között szerepel a klímaváltozás, az élőhelyek megszűnése, a vizek elszennyeződése, a helytelen vízgazdálkodási gyakorlat és agrotechnika.

 


Az Oldalvölgyi-tavaknál viszont sikerült jelentősen mérsékelni az egyik veszélyeztető faktort, a közúti kétéltűgázolást. Az itteni tavak mellett vezet ugyanis a Felsőtákányt Lillafüreddel összekötő, időnként jelentős forgalmat lebonyolító közút. Itt 2014-ben „békabarát” terelő- és átjáró rendszert építettek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Itt a tavasz, megkezdődött a békamentés

Hogyan érintette az élővilágot a farmosi tűz?

Ébredeznek a békák és a gőték

Cikkajánló