Bemutatjuk a Balaton polipfejű Nessie-jét

Időről időre rábukkannak egy-egy „rejtélyes” élőlényre a magyar tengerben, aztán a kamu híroldalak óriási szörnyekről vagy ősgyíkokról kezdenek cikkezni néhány igencsak homályos kép vagy értelmezhetetlen videó társaságában. Ezen felbuzdulva összeszedtük a Balaton legérdekesebb lényeit.

Szerző:
TM
Fotó:
facebook.com / Lake Monster
123rf.com
2018. augusztus 16.

Időről időre rábukkannak egy-egy „rejtélyes” élőlényre a magyar tengerben, aztán a kamu híroldalak óriási szörnyekről vagy ősgyíkokról kezdenek cikkezni néhány igencsak homályos kép vagy értelmezhetetlen videó társaságában. Ezen felbuzdulva összeszedtük a Balaton legérdekesebb lényeit.

Őslény, emberevő cápa, Loch Ness-i szörny. Szemezgettünk a legfurább „lények” közül, amelyeket az utóbbi években sikerült megpillantani a Balatonon. Bedőlni nem szabad, ha ugyanis a szörny és a Balaton szavakat látjuk egymás mellett egy cikk címében, kattintás után elég jó eséllyel kiderül, hogy valójában csak egy jól megtermett harcsáról vagy busáról van szó.

 


Minden valószínűség szerint az utóbbit láthatjuk ebben a 2015-ös videóban is, ami a Balatoni szörnyhal címet kapta.

 

 

Néhány weboldalon azt is hozzáfűzték, hogy a történet annyira megihlette Kiss Tibit a Quimbyből, hogy még egy számot is írt róla. Hiába törtem a fejem, nem tudtam rájönni, hogy melyik lehetett az.

 
Régebbi sztori, de nem kevésbé érdekfeszítő, amikor egy balatonakarattyai férfi 25 millió forintért szeretett volna túladni egy furcsa, megkövesedett valamin, amit tízéves kisfia talált az iszapban 2000-ben, és amiről azóta senki, még a biológiatanárok sem tudták megmondani, mi lehetett. Sokan úgy vélték, bizonyára egy őskígyó vagy ősgyík fogsorának maradványára akadt rá. A rejtélyről végül az egyik bulvároldal rántotta le a leplet: gondoltak egy nagyot, és egyenesen a Természettudományi Múzeum paleontológusához fordultak, aki aztán elég kiábrándító válasszal állt elő. Azt mondta, ez nem egy őslénytani lelet, hanem egy nagy hal (pl. harcsa, csuka vagy ponty) bognártüskéje (a hátúszó megvastagodott, kemény úszósugara). A megtalálót azonban nem lehetett meggyőzni, és ragaszkodott hozzá, hogy a micsoda mibenléte számára továbbra is rejtély. Kíváncsiak lennénk rá, elkelt-e azóta.

 


A Balatonban 2009-ben felbukkant a Loch Ness-i szörny, amiről a Pöcök Fricivel készített alábbi, sejtelmes hangulatú videó is beszámol. A horgász elmondása alapján a csónaknak egyszer teljesen váratlanul ütközött neki a lény, mire majdnem kiestek belőle. A teliholdkor rendszeresen felbukkanó szörnyet a következőképpen kell elképzelni: nagy, torz állat, dagadt feje polipéra hasonlít. Helyettünk beszéljen inkább a videó, de előre szólunk, csak erős idegzetűek nézzék meg.

 


A tavaly áprilisban közzétett videó (inkább kép), egy másik rettenetes teremtményről számol be. „A furcsa vízi szörnynek tűnő lény első látásra krokodilhoz hasonlított, az orra delfinre, a teste pedig olyan volt, mint egy angolnaszerű halnak” - olvashatjuk, aztán feltűnik az iszonyatot keltő fotó, aminél már a legbutább okostelefon is élesebbet készít, és igen, valóban nem tudjuk eldönteni, milyen állatról van szó, meg azt sem, hogy hol készülhetett.

 

 

Mindenesetre jó, ha tudjuk, hogy legutóbb 2017-ben fogtak ki „balatoni halászok puszta véletlenül egy emberevőnek számító cápát”. Azért mégiscsak számításba veszi ezt az ember, amikor el kell eldönteni, hogy még egy bikinit vagy inkább cápariasztó spray-t csomagoljon el a nyaraláshoz.

Kapcsolódó cikkeink:

E-bicikliket töltő hálózat indult be a Balatonnál

Élmények a Balaton körül

Beborult a Balcsi mellett? Itt egy remek program gyerekkel

A balatongyöröki lett a legzöldebb strand

Cikkajánló