Bezúzva, újratöltve - Hamarosan itt a 2. Tiszai PET Kupa!

Idén augusztus 18-tól 23-ig másodjára rendezik meg a Tiszán a PET hajók versenyét. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a folyó egyre fokozódó szennyezettségére.

Szerző:
Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely
Fotó:
Magyar Csaba
2014. augusztus 11.

Idén augusztus 18-tól 23-ig másodjára rendezik meg a Tiszán a PET hajók versenyét. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a folyó egyre fokozódó szennyezettségére.

Egyszerű filmforgatásnak indult, de úgy tűnik, mozgalom lesz belőle. 2013 júliusában több mint 100 folyamkilométert tettek meg szeméthajókon az úgynevezett PET Kalózok, miközben közel 10.000 palackot szedtek ki a Tisza medréből és ártereiből. Az akcióról a Médiatanács támogatásával 3 részes televíziós kisfilmsorozat készült (premier hamarosan). A fura vízitúra látványos külsőségek közepette Cigándon ért véget, ahol a hajósok átvehették a PET Kupát. A szeméthajókat bezúzták, és újrafelhasználták.


Idén augusztusban azonban hamvaiból újraéled a PET Flotta, és ismét nekivág a Tiszának. A cél? Felhívni a figyelmet a Tisza egyre fokozódó szennyezésére. Ennek eléréséhez, támogatás hiányában a szervezők a civil kezdeményezéseket segítő adjukossze.hu oldalon indítottak gyűjtést

 

 

A tavalyi mezőny egy része Cigándon


A „Mit Visz a Víz?” című filmsorozat rendezője a többszörös díjnyertes természetfilmes, Tóth Zsolt Marcell. „A filmekkel arra az elképesztő mennyiségű szemétre szeretném felhívni a figyelmet, ami a Tisza ártereiben rekedt - árulta el a rendező - És ráadásul ez a szemétmennyiség évről évre nő, mert az áradásokkal tonnaszám hozza a folyó hozzánk a műanyagot és más hulladékot.”

 

A filmsorozat a Médiatanács támogatásával készült, és hamarosan a köztelevízió műsorán lesz látható. A rendező, akinek munkáját a terepen Mwajas Kriszta segítette, maga is PET hajóra ült. A sokatmondó PETkány fedélzetén ott hajózott mellette Mátyás Attila (Sex Action, F.O. System, Mátyás Attila Band) rockzenész is. De nem ő volt az egyetlen híresség, aki hajlandó volt szeméthajóra szállni.


„Varga Livius lett az I. PET Kupa házigazdája, és a sorozat műsorvezetője - mondta Tóth Zsolt Marcell - több filmet csináltunk együtt Liviussal, és tudtam, hogy a víznek nem tud ellenállni. Így is lett.”
Varga Livius (Quimby) az I. PET Kupa hatására írta meg, adta elő és vette fel a PET Kalózok nem túl szalonképes himnuszát (mindezt kábé 20 perc alatt, backstage körülmények között, Kiss Tibor aktív segédletével). Idén Livius koncertezik, és támogatásuk sincs, de a PET Kalózok így is elindulnak. Mint mondják, túl sok a szemét ahhoz, hogy csak úgy otthagyják. „Három helyen is próbáltunk pályázati forrást elnyerni a PET Kupa folytatásához, de nem jártunk sikerrel - mondta el Molnár Attila Dávid természetfilmes, a PET Kupa egyik kezdeményezője - Ezért döntöttünk úgy, hogy közösségi oldalakon indítunk gyűjtést.”

 

 

A PET kupa- az átadás pillanatai

 

A 2. PET Kupa kampányvideója rövid időn belül nagy nézettséget ért el, és a civilek számára létrehozott online adománygyűjtő oldalon, az adjukossze.hu-n az adakozás is megindult. „Ez egy civil kezdeményezés, nem áll mögötte nagy cég vagy támogató, minden forint, minden klikk, minden megosztás számít, vagy pontosabban fogalmazva: élet-halál kérdés - mondta a filmes. - Úgy gondoljuk, hogy vannak Magyarországon olyan magánszemélyek és cégek, akik támogatnak majd minket. Elkél a segítség.


A Tiszai PET Kupa hosszútávú célja a Tiszai PET palack áradat felszámolása. A szervezők nem gondolják, hogy szeméthajók fedélzetéről rövid távon lehetséges lenne ilyesmi, azt viszont igen, hogy szemléletformálással, ismeretterjesztéssel és szórakoztatva-tanító rendezvényekkel csodákat lehet tenni. „A Tisza-menti települések közül több helyen szívesen fogadták a kezdeményezést, és Vásárosnamény sem kivétel - mondta el Szabóné Széles Erzsébet, környezetvédelmi ügyintéző Vásárosnamény Önkormányzatától. - Olyannyira, hogy a tavalyi kenus kísérő csapat az idén saját hajó építésével vág neki a palackgyűjtésnek. Mindenki lázban ég, hogy a Tisz(t)aPET legénysége szedje össze a legtöbb műanyag palackot, és fusson be elsőnek a célba! A csapat tagjai a Tisza szerelmesei és a környezetszennyezők „ellenségei”. A város lakói most taposás nélkül gyűjtik a hajóépítéshez szükséges palackokat. „Egy véletlennek köszönhető, hogy tavaly mi lettünk az I. PET Kupa végállomása, és nagyon örülünk, hogy a PET flotta idén is elindul - árulta el Ablonczy Dániel - Cigánd palackgyűjtéssel és nyeremények felajánlásával segít a PET Kalózoknak, a hajókat pedig szombat este nagy bulival várjuk, lesz zene, tánc, mulatság na és persze az ünnepélyes PET Kupa átadás.”

 

 

Hajóépítés


Mivel a rendezvény támogatás nélkül, önerőből szerveződik, a versenyt nem tudták nyíltan meghirdetni. Ennek ellenére a 2014-es PET Flotta jelentősen nagyobb lesz az egy évvel ezelőttinél. A hajók névsora a teljesség igénye nélkül: PETKÁNY, PETőfi, PETBULL 2, Tisz(t)a PET, CSAK PET, PETológia. 

 

A PET flotta útját személyesen követi nyomon Méder Áron földkerülő szólóvitorlázó. „Érdekel a kezdeményezés, a kitűzött célok és a megvalósítás módja is nagyon tetszett, amikor először hallottam róla - mondta el a hajós, aki Carina nevű vitorlásával kerülte meg a Földet - most a saját szememmel is akarom látni, hogy mennek ezek a hajók. Ott leszek a 2. Tiszai PET Kupán majdnem a célig, sajnos a befutástól elszólít egy tengeri vitorlásút. De lélekben ott maradok a PET Kalózokkal a Tiszánál.”


A 2. Tiszai PET Kupa indulási helye Vásárosnamény-Gergelyiugornya. A hajók két napon keresztül épülnek majd a Tisza parton, rajt 2014. augusztus 18-án, hétfőn reggel lesz. A cél Cigánd, ahová a tervek szerint augusztus 23-án (szombat), ünnepélyes keretek között fut be a PET flotta.

 

 

A kezdeményezés weboldala: www.petkupa.hu

 

A PET Kupa közösségi oldala: www.facebook.com/petkupa

 

A kezdeményezésről a Wikipédián: http://hu.wikipedia.org/wiki/Pet_kupa

 

Előzetesek a filmsorozatból: http://vimeopro.com/filmjungle/pet-kupa-elzetesek/video/101609929
 

 

Cikkajánló