Biztos, hogy szükséged van ennyi új ruhára?

Szeptemberben két olyan kihívás is elindult, mely a ruhaipar környezetszennyező voltára szeretné felhívni a figyelmet. Az egyik kezdeményezés új ruhák helyett használt darabok vásárlására ösztönöz, a másik arra biztat, hogy egy évig egyáltalán ne vegyünk ruhát.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Adobe Stock
2019. szeptember 6.

Szeptemberben két olyan kihívás is elindult, mely a ruhaipar környezetszennyező voltára szeretné felhívni a figyelmet. Az egyik kezdeményezés új ruhák helyett használt darabok vásárlására ösztönöz, a másik arra biztat, hogy egy évig egyáltalán ne vegyünk ruhát.

„Segíts az embereknek és a bolygónknak - mondj nemet 30 napig az új ruhákra!” - kéri az Oxfam, brit nonprofit szervezet. Az általuk elindított „Használt ruha szeptember” - célja, hogy rávilágítsanak arra, hogy jelenleg mennyire nagy terhelést jelent a divatipar a Föld számára.

 

 

Elképesztően sok ruhát vásárolunk, tele van a szekrényünk felesleges ruhadarabokkal, és ez aligha fenntartható állapot. Sajnos, hosszan lehetne sorolni a szomorú adatokat, melyek a divatipar környezetterhelését jellemzik. Például egyetlen póló és egyetlen farmer előállításához annyi vízre van szükség, mint amennyit egy ember 13 év alatt megiszik. Az Egyesült Királyság szemétlerakóiba egy év alatt kikerülő, kidobott ruha mennyisége annyit nyom, mint amennyit az Empire State Building.

 


A divatipar több fronton is komoly környezetterhelést jelent. A menő ruhadarabok előállítása során a textilipar iszonyú sok vizet használ fel és rengeteg vegyszert juttat a környezetbe, de komoly környezetvédelmi problémát jelent a fast fashion cégek által gyártott ruhák irtózatos mennyisége is. Ezek a márkák már nem szezononként jönnek elő új kollekcióval, egy évben akár 15-20-at is piacra dobnak, arra ösztönözve az embereket, hogy minél több ruhát vásároljanak maguknak. A boltokba kerülő ruhák hatalmas mennyiségével a kidobott ruhák mennyiségének növekedése is együtt jár. Csak az USA-ban évente 14-15 millió tonna ruhát dobnak ki, amelynek több mint 80 %-a hulladéklerakóban végzi.

 


A „Használt ruha szeptemberrel" párhuzamosan egy másik, magyar kezdeményezés is elindult, mely még ennél is nagyobb kihívás elé állítja a környezettudatos embereket. Az Egy évig nem vásárolok ruhát -kihívás kiírói nemcsak azokat a csatlakozókat várják, akiknek valóban feltett szándéka, hogy kőkeményen betartsák a kihívást, de azokat is, akik ezt nem tudják bevállalni, viszont szívesen megpróbálkoznának ruhavásárlásuk mérséklésével.


Kapcsolódó cikkek:

Kenyában börtön is járhat a nejlonszatyorért

230 millióan csatlakoztak a Műanyagmentes júliushoz

Etiópiában 220 millió fát ültettek, nálunk 10 milliót szeretnének

Évről évre hamarabb érjük el a Túlfogyasztás Napját

Cikkajánló