Borjak, bárányok, csikók százainak születését várják a Hortobágyon

Ezekben a napokban születnek a magyar szürke marhák borjai és a merinói juhok bárányai, február első napjaiban pedig megkezdődik a csikók születése is. A „Nyitott istállók” hétvégéjén bárki megnézheti az aranyos jövevényeket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Derencsényi István / Hortobágyi Nonprofit Kft.
Forrás:
MTI
2023. január 12.

Ezekben a napokban születnek a magyar szürke marhák borjai és a merinói juhok bárányai, február első napjaiban pedig megkezdődik a csikók születése is. A „Nyitott istállók” hétvégéjén bárki megnézheti az aranyos jövevényeket.

Megkezdődött az ellési szezon a Hortobágyon – közölte a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a társaság a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) legelőin tartja magas genetikai értékű háziállatait, biztosítva ezzel a terület természetvédelmi célú kezelését is. Az ellési szezont a magyar szürke marhák kezdték, miután novemberben a gulyákat beterelték a téli szálláshelyeikre.

Már mintegy 300 borjú született, összesen mintegy 750 borjúra számítanak.

A bárányok körülbelül 150 napra születnek, így a juhoknál az ellési szezon a napokban kezdődött. Eddig az ikerbárányokkal együtt 42 állat született, az ellési szezon végére számuk várhatóan 850-re nő. A Mátai Ménes istállóiban az ellési időszak várhatóan február elején kezdődik, és 50 nóniusz csikó, illetve 5 sport ló csikó születését várják a csikósok és a lovászok.

A magyar szürke szarvasmarhák, a hortobágyi racka juhok, a magyar merinó juhok és a nóniusz lovak szaporulatai a társaság munkatársainak, pásztorainak szakértő tevékenységével és genetikai szakember bevonásával biztosítják az őshonos fajták genetikai állományának megőrzését és a hortobágyi legelők fajgazdag állapotának fenntartását

A borjak, a bárányok és a csikók a téli szálláshelyeken születnek. Az ellési időszakban a pásztorok folyamatosan a jószágok mellett vannak, ha szükséges segítenek a szülésben. A fiatal utódok a legeltetési szezon megkezdését követően is anyjukkal együtt nevelkednek majd a pusztai legelőkön – olvasható a közleményben.

A cuki kisbárányok száma a hodályokban napról napra egyre csak nő, gondos anyjuknak és gondozóiknak köszönhetően a bárányok egészségesek és szépen fejlődnek. A kicsiket személyesen mindenki megtekintheti a „Nyitott istállók” hétvégéjén, amit február 25–26. között rendeznek. Bővebb információ a programról itt.

Cikkajánló