Kéktúra

Börzsönyt járó kis „MÁSFÉLMILLIÓSOK”

Bezeczky Erzsi néni, az osztályfőnöknő hónapok óta szervezi, tervezi a Budakeszii Széchenyi István általános iskolában a 3/B-s csapatnak, hogy megkezdik az Országos Kéktúra bejárását.

Szerző:
Szabados Tamás
Fotó:
ifj. Szabados Tamás
2014. június 14.

Bezeczky Erzsi néni, az osztályfőnöknő hónapok óta szervezi, tervezi a Budakeszii Széchenyi István általános iskolában a 3/B-s csapatnak, hogy megkezdik az Országos Kéktúra bejárását.

A lelkes pedagógus felkészítette a gyerekeket a túrára és abban bízik, hogy egy életre nyomot hagynak a 38 kisdiák életébe a közelgő élmények, a teljesített kilométerek és ez a három különleges nap.

Már kirándultak néhányszor, jártak Erdei iskolába, megismerték Erzsi néni testvérét is, Bezeczky Árpi bácsit, aki a Nemzeti Park Természetvédelmi Őre a Börzsönyben. Az izgatott kisembereknek a kitűzött cél elérése előtt, számtalan fiilm levetítésével és hozzáolvasással csinált kedvet Erzsi néni, ahogy közelgett az indulás napja.

 

dsc_0108-kk.jpg

 

"Igazi másfélmilliós bicikli"

 

Az apukák is összefogtak, Barsi István és Eszes Zoltán készített két „IGAZI” egykerekű, métereket számoló „Másfélmilliós” bicikli.


A kezdésnek szánt (nem kis) távolság: 34.6 km sikeres teljesítése reményt ad az osztálynak,  és Erzsi néninek, hogy folytatják az útvonal bejárását és a következő tanévben szeptemberben, befejezik az egész Börzsönyi Kék utat és sok-sok pecsétet gyűjtenek még: az Országos Kéktúra füzetbe.

 

dsc_0056-kk.jpg

 

 

 

Szabados Tamás
Cikkünk szerzője, Szabados Tamás operatőr. Ő fényképezte a kultikus sorozatot, a Másfélmillió lépés Magyarországont, amely megsokszorozta az Országos Kéktúra népszerűségét. Jó olvasni arról, hogy miként öröklődik a Kéktúra iránti lelkesedés és szeretet generációról-generációra.

Erzsi néni 2014 májusában már vitt egy másik osztályt a Zemplénbe is Encstől-Regécig. A Börzsöny úton egy „igazi” hozzáértő tanította őket! Az út során találtak növényeket, bogarakat, gombát és forrásvizet, hallgattak madarakat és ERDŐHANGOT! A csendet!

 

Papa! Ti Tök jó helyeken jártatok -  mondta Bence unokám néhány éve és baktatni indult! 15 évesen teljesítette az 50 Km-es túratávot. Dorka unokám most 10 éves és kincsként őrzi már a 3 nap pecsétjeit.

 

Életre szóló emlék marad ez a kis csapatnak. Tudom magamról, hogy az ifjúságom túrázó, sátorozó emléke

vitt közel Rockenbauer nagy varázslatához: a „Másfélmillió lépés Magyarországon” boldog műsorkészítéséhez.


Bezeczky Árpád és Erzsi néni köszönjük a gyerekek és szülök nevében a varázslatot! 

 

 

Generációról - generációra
A képeket a fiam készítette, ifj. Szabados Tamás, akit szintén „sikerült Kék fertőzöttnek” látnom, hiszen néhány éve bérelt egy szamarat - az cipelte a sátrat, takarókat - felpakolt mindent egy kis „echós” kétkerekűre és nagyon szép távot teljesített. Szintén a kéken.

 

 

  

Cikkajánló