Keresés eredménye

Tavasz Velemben, hófúvás az Írott-kőn, avagy húsvéti tél az Alpokalján

Tavasz Velemben, hófúvás az Írott-kőn, avagy húsvéti tél az Alpokalján

Konfár Tibor 2023.04.11

Mikor két hónappal ezelőtt lefoglaltuk velemi szállásunkat, virágba borulós, madárcsicsergős húsvéti ünnepekre készültünk egy napsütéses tavaszi kéktúrával egybekötve. Álmunkban sem gondoltunk volna egy hófúvásos, hóemberépítős, hógolyózós, csúszkálós, cipőbeázós írott-kői túrára, arra pedig pláne nem, hogy végül egy életre szóló élmény kerekedik belőle!

Tovább

A kéktúra hírneves kaptatója – Nagy-Gete

Gömbölyű piramis vagy mini hegyóriás, esetleg nehezen bevehető sziklabástya, avagy a Dorogi-medence panorámás szigete? Mindenki másként írja le ezt a jellegzetes és pompás gerecsei sasbércet, melynek a nyugati oldalában felhágó kék sziklaösvény mindenkinek emlékezetes élményt nyújt, hát még a panorámája.

2023.04.09.
Télűző túra a Vértes és a Gerecse határán

Télűző túra a Vértes és a Gerecse határán

Soós Lajos 2023.02.22

A 2023-as farsangi időszak végefelé a magunk módján mi is igyekeztünk elűzni a telet egy könnyedebb túrával a Közép-Dunántúli Piroson. Igazi tél végi időjárásban lehetett részünk: volt csípős, dideregtető, erős szél, zápor, néhol még hófoltokat és befagyott tócsákat is felfedeztünk. De ugyanakkor volt szerencsénk melegen cirógató napsütéshez, rengeteg madártrillához, pár bimbódzó hóvirághoz, melyek már hamisítatlanul jelzik, hogy Tél tábornok az idén sem fog győzedelmeskedni Tavasz tündér fölött.

Tovább
Potyautasokkal Kőhányáspusztáról Gántra az Országos Kéktúrán

Potyautasokkal Kőhányáspusztáról Gántra az Országos Kéktúrán

Nábrádi Judit 2023.02.21

A múlt hétvégén egy hideg, napsütéses napot sikerült kiválasztanunk a Kőhányáspuszta – Gánt túraszakasz teljesítésére. Kőhányáspusztán találkoztunk reggel, pár család velünk tartott, így többkocsis megoldással intéztük a logisztikát a túra két végpontja között.

Tovább
Jó palócok farsangi mulatsága Nógrádsipeken

Jó palócok farsangi mulatsága Nógrádsipeken

Konfár Tibor 2023.02.21

A Cserhát lankái közt szerényen megbújó Nógrádsipek a palóc hagyományőrzés egyik utolsó fellegvára. Az itt élő összetartó közösség minden évben megünnepli a palóc kalendárium jeles eseményeit, mint például a farsangot. A rendezvényen felvonul a falu apraja-nagyja, a zenés, táncos műsorszámok mellett főzőverseny, farsangi körmenet és a telet messzire űző kiszebábégetés gondoskodik a jó hangulatról.

Tovább

Romantikus kápolna az erdő szélén

Nincs a világ végén, mégis jól elbújt. Sümeg közelében, szántóföldek és erdő találkozásánál, fák karéjában szinte észrevétlenül bújik meg a Tarányiak egykori temetkezési kápolnája. Mint egy elvarázsolt, Csipkerózsika-álmát alvó épület, magányosan a tájban, egyszerre szép és borzongató, ahogy a természet fokozatosan körbefonja és visszaköltözik.

2023.01.06.
Kéktúrából kalandtúra a Visegrádi-hegységben

Kéktúrából kalandtúra a Visegrádi-hegységben

Konfár Tibor 2022.12.08

Harmadszor járom már az OKT-t, azt gondoltam, hogy egy rövidke Pilisszentlászló–Visegrád-szakaszon nem érhet különösebb meglepetés. Óriásit tévedtem. Pazar kilátások kápráztattak el, majdnem elgázolt egy komplett vaddisznókonda, a Borjú-főn mellbe vágott egy Wass Albert-idézet, majd végül a visegrádi vár erdőben rejtőző, omladozó falai mellett egy avarban lapuló, elfeledett Mátyás király emlékmű pörgette fel a fantáziámat.

Tovább
​​Ahol a lombok alatt egy példakép nyugszik: a Zengővárkonyi-szelídgesztenyés

​​Ahol a lombok alatt egy példakép nyugszik: a Zengővárkonyi-szelídgesztenyés

Konfár Tibor 2022.11.26

Ez a pusztulásában is fenséges, végtelen nyugalmat és békességet árasztó ligeterdő immár több mint három évtizede zarándokhely a természetjárók számára. Itt minden az elmúlásról szól, mégis valamiféle megmagyarázhatatlan, léleknyugtató hangulat az, amit az évszázados fák elszáradt törzsei közt sétálva érez az ember.

Tovább

Látogatások a napos oldalra

A nyomasztó novemberi köd áttörésére kínálnak lehetőséget legmagasabb hegységeink, amelyek kilátópontjaira felkapaszkodva a felhők napos oldalát is felfedezhetjük - kis szerencsével és körültekintő tervezéssel, no meg a Természetjáró.hu válogatásának segítségével.

2022.11.23.

Téged is vár egy vár…

A Természetjáró.hu heti túraajánlójának fókuszában egykor dicső erődítményeink állnak, amelyek falainál (egy kakukktojástól eltekintve) valaha ádáz csaták dúltak.

2022.11.10.