Tudástár

Bringások nyeregbe!

Óvatosan induljunk neki! A szokásos tavaszi karbantartást követően nem árt, ha tájékozódunk arról is, hogy milyen feltételei vannak a kerekezésnek, mert ha szabálysértést követünk el a pénzbírság összege akár a 300 ezer forint is lehet.

Szerző:
forrás: haromhatar.hu
Fotó:
Gulyás Attila
2014. április 25.

Óvatosan induljunk neki! A szokásos tavaszi karbantartást követően nem árt, ha tájékozódunk arról is, hogy milyen feltételei vannak a kerekezésnek, mert ha szabálysértést követünk el a pénzbírság összege akár a 300 ezer forint is lehet.

A kellemes tavaszi időben jól esik a bringázás és biztos sokunknak nagyon hiányzott már a sok bringás túra is. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nincs mindenki teljesen tisztában azzal, hogy pontosan milyen feltételei vannak a városi és országúti kerekezésnek.

 

A statisztikák szerint kerékpárosokat leginkább az irányváltoztatásra és a jármű kivilágítására vonatkozó szabályok megszegéséért büntetik meg. A helyszíni bírság összege jelenleg ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedhet. Fél éven belüli ismételt elkövetés esetén az összeg hetvenezer forintig emelkedhet. Szabálysértési ügyekben viszont - melyben első fokon általában a rendőrség, jogorvoslati kérelem után pedig másod fokon a bíróság jár el - a pénzbírság összege akár a 300 ezer forintot is elérheti.

 

jul-17-20_208-2.jpg


Most nézzük, hogy mi nem maradhat le a kerékpárunkról, ha útnak indulunk!

A KRESZ SZERINT KÖTELEZŐ FELSZERELNI KERÉKPÁRUNKRA A KÖVETKEZŐKET:


 - könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelő szerveinek működtetését
 

- két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezet, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,

 

- hangjelző berendezéssel, amely csak csengőhangot adhat,

 

- egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa

 

- egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpa,


- elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő, és legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyán sárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy az ENSZ-EGB 88. sz. előírásának megfelelő gumiabroncsokon.

 

- Az első fehér vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa és a hátsó piros fényt adó helyzetjelző lámpa elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is. A világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet.

Lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán közlekedő kerékpárosnak éjszaka és korlátozott látási viszonyok között fényvisszaverő mellényt kell viselni!
 

aug-8_017-3.jpg

 

NEM KÖTELEZŐ, DE SAJÁT BIZTONSÁGUNK ÉRDEKÉBEN AJÁNLOTT:

Oldalán borostyánsárga, mindkét oldali lábpedálon elől és hátul borostyánsárga fényvisszaverők, továbbá a kerékpár bal oldalán, hátul elhelyezett, személlyel vagy tárggyal való ütközéskor visszahajló szélességjelző, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz. A szélességjelző behajtható kivitelű is lehet.

 

Ajánlott védőfelszerelések melyek nem kötelezőek, azonban életet is menthetnek: bukósisak, ami különösen gyermekeknek javasolt, fej-, könyök-, és térdvédő, karra és lábszárra helyezhető fényvisszaverő pántok. 

 

 

Kerékpárszállítás gépkocsival:

Ünnepeken, hosszú hétvégéken, ahogy az lenni szokott, a legtöbb magyar család útnak indul, és sokan a kerékpárokat is magukkal viszik autóval a több napos kirándulásra. Éppen ezért nem árt tisztázni, milyen feltételek mellett lehet a kerékpárokat autóval szállítani.

 

A személygépkocsi vonóhorog feletti részén szállított kerékpárok esetében nagyon fontos, hogy a hatósági jelzés és a gépkocsi világító berendezése látható maradjon, s ne kerüljön takarásba a kerékpárok szállítása során. Amennyiben a szállítandó kerékpár(ok) akár a gépkocsi hátsó világító- és fényjelző berendezéseit vagy a hatósági jelzést eltakarja, akkor egy olyan - gyárilag kialakított és a jogszabály által előírt szabványméreteknek megfelelő - tartószerkezetet kell felszerelni, amelyen a világító berendezések és a rendszámtábla helye is biztosított.

 

 

 

 

Cikkajánló