Bringások nyeregbe!

Óvatosan induljunk neki! A szokásos tavaszi karbantartást követően nem árt, ha tájékozódunk arról is, hogy milyen feltételei vannak a kerekezésnek, mert ha szabálysértést követünk el a pénzbírság összege akár a 300 ezer forint is lehet.

Szerző:
forrás: haromhatar.hu
Fotó:
Gulyás Attila
2014. április 25.

Óvatosan induljunk neki! A szokásos tavaszi karbantartást követően nem árt, ha tájékozódunk arról is, hogy milyen feltételei vannak a kerekezésnek, mert ha szabálysértést követünk el a pénzbírság összege akár a 300 ezer forint is lehet.

A kellemes tavaszi időben jól esik a bringázás és biztos sokunknak nagyon hiányzott már a sok bringás túra is. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nincs mindenki teljesen tisztában azzal, hogy pontosan milyen feltételei vannak a városi és országúti kerekezésnek.

 

A statisztikák szerint kerékpárosokat leginkább az irányváltoztatásra és a jármű kivilágítására vonatkozó szabályok megszegéséért büntetik meg. A helyszíni bírság összege jelenleg ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedhet. Fél éven belüli ismételt elkövetés esetén az összeg hetvenezer forintig emelkedhet. Szabálysértési ügyekben viszont - melyben első fokon általában a rendőrség, jogorvoslati kérelem után pedig másod fokon a bíróság jár el - a pénzbírság összege akár a 300 ezer forintot is elérheti.

 Most nézzük, hogy mi nem maradhat le a kerékpárunkról, ha útnak indulunk!

A KRESZ SZERINT KÖTELEZŐ FELSZERELNI KERÉKPÁRUNKRA A KÖVETKEZŐKET:


 - könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelő szerveinek működtetését
 

- két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezet, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,

 

- hangjelző berendezéssel, amely csak csengőhangot adhat,

 

- egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa

 

- egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpa,


- elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő, és legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyán sárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy az ENSZ-EGB 88. sz. előírásának megfelelő gumiabroncsokon.

 

- Az első fehér vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa és a hátsó piros fényt adó helyzetjelző lámpa elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is. A világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet.

Lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán közlekedő kerékpárosnak éjszaka és korlátozott látási viszonyok között fényvisszaverő mellényt kell viselni!
 

 

NEM KÖTELEZŐ, DE SAJÁT BIZTONSÁGUNK ÉRDEKÉBEN AJÁNLOTT:

Oldalán borostyánsárga, mindkét oldali lábpedálon elől és hátul borostyánsárga fényvisszaverők, továbbá a kerékpár bal oldalán, hátul elhelyezett, személlyel vagy tárggyal való ütközéskor visszahajló szélességjelző, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz. A szélességjelző behajtható kivitelű is lehet.

 

Ajánlott védőfelszerelések melyek nem kötelezőek, azonban életet is menthetnek: bukósisak, ami különösen gyermekeknek javasolt, fej-, könyök-, és térdvédő, karra és lábszárra helyezhető fényvisszaverő pántok. 

 

 

Kerékpárszállítás gépkocsival:

Ünnepeken, hosszú hétvégéken, ahogy az lenni szokott, a legtöbb magyar család útnak indul, és sokan a kerékpárokat is magukkal viszik autóval a több napos kirándulásra. Éppen ezért nem árt tisztázni, milyen feltételek mellett lehet a kerékpárokat autóval szállítani.

 

A személygépkocsi vonóhorog feletti részén szállított kerékpárok esetében nagyon fontos, hogy a hatósági jelzés és a gépkocsi világító berendezése látható maradjon, s ne kerüljön takarásba a kerékpárok szállítása során. Amennyiben a szállítandó kerékpár(ok) akár a gépkocsi hátsó világító- és fényjelző berendezéseit vagy a hatósági jelzést eltakarja, akkor egy olyan - gyárilag kialakított és a jogszabály által előírt szabványméreteknek megfelelő - tartószerkezetet kell felszerelni, amelyen a világító berendezések és a rendszámtábla helye is biztosított.

 

 

 

 

Cikkajánló